Els pressupostos presentats pel Govern han generat el rebuig frontal dels grups de l’oposició, que ja han anunciat que emprendran mesures per mirar de tombar-los. C’s, PSC, PP i CSQP ja han anunciat que presentaran esmenes a la totalitat.

C’s: “Pressupostos per a la independència”

Ciutadans ha advertit avui que el Govern ha presentat de forma "clara" uns pressupostos per a la "independència" amb els quals pretén a més "acontentar" la CUP, i en els quals es "ha inflat el suposat enfocament social" per motius electorals, davant la qual cosa hi presentarà una esmena a la totalitat.

En roda de premsa, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha anunciat que el seu grup presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat per al 2016 i que mantindrà una actitud "vigilant" durant els treballs en comissió perquè no es destinin recursos públics a competències "alienes" a l'executiu català, com en les anomenades estructures d'Estat.

PSC: Pressupostos “insensibles i continuistes”

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha anunciat que el grup socialista presentarà una esmena a la totalitat del projecte de pressupostos de la Generalitat del 2016, que ha considerat "insensibles i continuistes".

En roda de premsa, Granados ha comunicat el rebuig dels socialistes a "uns pressupostos insensibles socialment, continuistes amb les polítiques de l'expresident Artur Mas i resignats, sense cap gir social en polítiques fiscals".

CSQP: “Són els pressupostos de Mas sense Mas”

Per la seva banda, el portaveu de Sí Que Es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, ha anunciat que el seu grup també presentarà esmena a la totalitat als Pressupostos del 2016, dels que ha criticat que són "falsos i absolutament continuistes" respecte als comptes que presentaven els governs d'Artur Mas. "Són els pressupostos de Mas sense Mas", ha afirmat Coscubiela aquest dimarts en roda de premsa des de la cambra catalana.

Ha considerat que els comptes són "una vertadera operació de màrqueting immobiliari", ja que ha assegurat que és mentida que siguin els pressupostos més socials de la història, com ha afirmat el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras.

El PP estudiarà si els comptes són constitucionals

Finalment, el PPC retreu al Govern que no elimini despeses en estructures d'Estat i analitzarà si els comptes són constitucionals. El portaveu parlamentari del PPC, Enric Millo, ha retret al Govern que no hagi suprimit "despeses supèrflues i innecessàries" com les inversions en estructures d'Estat dels pressupostos d'aquest any. Millo, que ha defensat que els comptes només haurien de tenir increments de caràcter social, ha criticat que s'incrementi la partida de Vicepresidència, els 48,5 milions d'euros per a la hisenda pròpia i que s'inverteixi en "el departament d'Afers Suspesos" (sic).

Els populars, que presentaran esmena a la totalitat, "analitzaran amb calma" els pressupostos per si hi poden haver "motius d'inconstitucionalitat". Alhora Millo ha lamentat que el vicepresident Oriol Junqueras hagi "desaprofitat l'oportunitat" de rebaixar la pressió fiscal i ha afirmat que pràcticament tots els 874 milions de més en polítiques socials estan directament relacionats amb la baixada dels tipus d'interès que es paga pel FLA. Creu que pot ser així per la "fiabilitat i la credibilitat" de la política econòmica del govern espanyol.