L’oposició en bloc ha denunciat la deixadesa de funcions que JxSí i la CUP, fent ús de la majoria, han imposat a la Mesa. Avui havia de decidir si admetia a tràmit i, per tant, incloïa en l’ordre del dia del proper Ple el debat i votació de les conclusions de la comissió d’Estudi del Procés Constituent.

La decisió de la Mesa, després d’escoltar el parer dels portaveus dels diferents grups parlamentaris, ha estat posposar la decisió.

Com ja era d’esperar, la reunió ha estat tensa. A l’enfrontament entre els diferents grups pel tarannà i sentit de la comissió d’estudi del Procés Constituent, s’hi ha afegit l’últim pronunciament del Tribunal Constitucional que la declara “absolutament inviable” per la seva coincidència amb el "procés de desconnexió" que ja va declarar nul l'alt tribunal.

Tripijoc?

Els grups de l’oposició temen que JxSí i la CUP forcin la inclusió del debat i votació de les conclusions mitjançant mecanismes extraordinaris. Per exemple, que demanin a l’inici del proper ple -el de la setmana que ve-solicitin una votació per demanar que s’inclogui a l’ordre del dia. Per tal que la iniciativa prosperi és necessària majoria absoluta: una xifra que assoleixen la suma de diputats de JxSí i la CUP.   

JxSí, anirem fins el final

"La interlocutòria del TC s'equivoca en el seu fonament jurídic perquè es fonamenta en la resolució del 9-N. La nostra font és el mandat democràtic del 27-S", ha argumentat des de JxSí, Marta Rovira

Per tot això, Rovira assegura que "tots els grups parlamentaris que estem a favor de les conclusions del procés constituent seguirem endavant fins aconseguir que es debatin al ple". 

La CUP, convençuda

De fet, des de la CUP, Eul·làlia Reguant s’ha mostrat convençuda que el proper ple es votaran les conclusions i no descarten que la Mesa inclogui aquest punt de forma ordinària en l’ordre del dia que es publicarà divendres.

“A nosaltres ens preocupen poc les interlocutòries del tribunal constitucional perquè no fa la seva feina. Hem demanat que s’elevin al ple les conclusions i que es discuteixin i es votin allà. Aquest és el compromís que vam prendre el 27-S”, ha argumentat per després advertir que “la setmana que ve, llançarem definitivament un missatge de desconnexió i traurem el procés constituent al carrer”.

Enrabiada de l’oposició

Des de Ciutadans, adverteixen de la importància de la resolució del TC sobre la creació de la comissió d’Estudi del Procés Constituent. Segons Ciutadans, el TC adverteix a la Mesa de l’obligació d’impedir qualsevol iniciativa que permeti eludir el mandat constitucional.

“Si això s’eleva al ple s’estaria contradient el pronunciament del TC i els membres de la Mesa que permeten el debat estarien incorrent en una greu irresponsabilitat”, ha dit Jose Maria Espejo.

Des del PSC, Ferran Pedret, ha argumentat que “més enllà de la discrepància sobre l’objectiu polític que persegueixen JxSí i la CUP, que és la secessió, el que ens preocupa són les institucions d’autogovern i el Parlament i la Mesa. Ens preocupa que hi hagi un efecte advers arran de les decisions que puguin prendre els partits que ara sumen majoria”.

Pedret ha insistit que no es pot passar per alt el pronunciament del TC i que les conclusions no s’han d’elevar al ple.

El coordinador del PP, Xavier Garcia Albiol, ha assegurat que estem davant de l'últim avís del TC. "Ens preocupa que siguem els partits constitucionalistes els únics a defensar l'autogovern de Catalunya. Nosaltres tenim clar que això és un joc de JxSí i la CUP per convertir-se en màrtirs", ha apuntat. 

A més, ha criticat que la Mesa del Parlament -que és l'òrgan de govern de la cambra- no governa. "L'únic que fa és defugir responsabilitats i presumir des de la poltrona el dia del Ple", ha reblat després d'assenyalar que no representa la majoria social del poble de Catalunya.

Joan Coscubiela, de CSQP, ha ratificat la seva negativa a elevar les conclusions al ple: “no ajuden al dret a decidir, no amplien el procés constituent, no amplien el suport al dret a decidir sinó el contrari. L’afebleixen perquè el porten al carreró sense sortida de la unilateralitat”.

Coscubiela ha denunciat que aquestes conclusions no estan al servei del procés constituent, sinó “de la qüestió de confiança i la supervivència del govern de Puigdemont”.

“La CUP necessita vestir el SÍ a la qüestió de confiança i aquestes conclusions li ofereixen aquesta coartada. Això sí, en detriment del dret a decidir”, ha argumentat.  

Malestar amb Forcadell

D'altra banda, hi ha malestar entre alguns grups perquè es van assabentar de la interlocutoria del TC pels mitjans de comunicació. Diuen que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, no els va informar i que la primera comunicació formal de la resolució l'han rebut a la Junta de Portaveus.