El malestar ha estat generalitzat a l'oposició per la pròrroga de sis mesos de l'estat d'alarma sol·licitada per Pedro Sánchez. La majoria de grups denuncien la manca de control parlamentari al govern espanyol, que com a molt s'ha ofert a revisar l'estat d'alarma el 9 de març, al cap de quatre mesos i mig. Davant d'això, segons expliquen fonts parlamentàries, s'han intensificat els contactes entre les formacions per esmentar el text presentat per La Moncloa, que es debatrà i votarà aquest dijous.

Segons aquestes fonts, han estat el PP i Ciutadans qui s'han posat en contacte amb la resta de grups parlamentaris, com ERC, Junts per Catalunya, EH Bildu, Més País, el BNG o Compromís. Tots ells han expressat el seu desconcert pels sis mesos d'alarma. Cada grup presentarà les seves respectives esmenes, però tractaran d'unificar la que té a veure amb els terminis. El termini per a la presentació d'esmenes acaba a les dues del migdia d'avui.

De moment, el grup de Més País i Compromís ja ha registrat les seves esmenes a la pròrroga. En aquesta s'estableix que "el president del govern espanyol haurà de retre comptes davant del ple del Congrés almenys un cop al mes, en un debat sense votació d'igual format i durada que el de la petició de pròrroga de l'estat d'alarma".

Sánchez només ofereix quatre mesos

Es mou, però molt poc. Pedro Sánchez ofereix només revisar l’estat d’alarma en quatre mesos. Aquest és l'oferiment que ha fet a Pablo Casado i al conjunt de l'oposició. "Aquí està la proposta. Espero que l'acceptin", ha assegurat el president espanyol. Segons l'oferta de La Moncloa, si el 9 de març el Consell Interterritorial de Salut decidís que s'ha d'aixecar l'excepcionalitat perquè han millorat les condicions, finalitzaria l'estat d'alarma. En canvi, si no ho decidissin així les Comunitats Autònomes, es mantindrien els sis mesos, fins al 9 de maig.

La proposta queda molt lluny de les expectatives de l'oposició, on el desconcert s'ha generalitzat pel període de sis mesos, per la manca de control parlamentari sobre el govern. Se n'ha queixat el PP i Ciutadans, però també formacions independentistes com ERC, Junts per Catalunya o el BNG. Pablo Casado ha ofert escurçar-ho a vuit setmanes. Gabriel Rufián ha reclamat votacions periòdiques al Congrés per a revalidar la confiança de la cambra baixa.