Ja arriba Sant Jordi. Després de dos anys en què el dia del llibre i la rosa s'ha vist greument afectat per la pandèmia (el 2020 va inventar-se una versió telemàtica i es va acabar posposant pel 23 de juliol, i el 2021 es va celebrar, però en un ambient anòmal) aquest 2022 ja recupera la normalitat. Sense gairebé restriccions, sense mascaretes i amb moltíssima il·lusió. I també amb la presència de la dreta unionista. Vox, Ciutadans i el Partit Popular es deixaran veure als carrers de Barcelona, en plena Superilla Literària al centre de la ciutat. L'operatiu comptarà amb carpes, visites dels principals noms polítics i una firma de llibres que pretén potenciar una campanya d'espanyolització del dia de Sant Jordi. Només cal fixar-se en els noms dels autors per a constatar-ho.

🌹 Sant Jordi 2022, en directe: última hora de la diada del 23 d'abril

L'extrema dreta anuncia que tindrà roses i llibres a disposició d'aquells que ho vulguin. I també un grapat d'escriptors, tots ells homes, i tots amb una dèria anticatalana. Antonio Jimeno i Sergio Fidalgo firmaran el seu llibre El adoctrinamiento escolar en Cataluña que, com indica sense amagar-ho el nom, és un escrit que encaixa a la perfecció en el context de l'ofensiva judicial contra el català a les escoles amb el 25% de castellà (el llibre, poc neutre, només incorpora opinions de figures de l'espanyolisme, com diputats de Vox, Cs i PP, i la presidenta de l'Asamblea por una Escuela Bilingüe). També hi haurà Pau Guix, autor d'El nacionalismo es el mal, que és soci fundador de Societat Civil Catalana i vocal de la Plataforma por Tabarnia. Per firmar Equidistantes exquisitos, hi haurà Antonio Robles, que va ser secretari general i diputat de Ciutadans i presenta un llibre en què repassa totes aquelles persones que han convertit "mitja Catalunya en ciutadans de segona", mentre l'altra meitat està "induïda per l'odi a Espanya". I Juan Carlos Segura presentarà Los últimos de América, que narra la història dels darrers líders espanyols al nou continent, en una evident mostra de patriotisme ultra.

Pel que fa als taronges, enceten la jornada amb Ricardo García i María Ángeles Pérez, que han escrit conjuntament Semblanzas catalanas, en què es reivindica una Catalunya "plural" i es fa un repàs dels "milions de catalans que van ser i es van sentir també espanyols" entre el segle XVI i l'actualitat. Va seguit per Jordi Canal, qui s'emportarà un llibre titulat 25 de julio de 1992: La vuelta al mundo de España i que pretén reivindicar la suposada espanyolitat d'aquells històrics Jocs Olímpics de Barcelona. Anna Grau, fitxatge 'estrella' dels taronges a les últimes eleccions, també hi serà per firmar la seva particular traducció de la novela amb el nom castellanitzat de Gerona. I l'últim autor arriba una mica tard: precisament en un moment en què la majoria de la societat ja s'oblida de la Covid, Albert Castillón presenta El origen de la pandemia: un nuevo orden mundial.

I el Partit Popular, tot i la seva reservada influència en la política catalana, amb només dos diputats al Parlament, és qui més autors tindrà, també tots homes. Cinc d'ells, de fet (Sergio Fidalgo, Antonio Robles, Jordi Canal, Antonio Jimeno i Pau Guix) passen també per les carpes de Vox i de Ciutadans, constatant així la bona sintonia entre totes tres formacions. Més enllà, també hi ha el líder de la formació a l'Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, en una mostra d'autopropaganda. Els dos autors exclusius són Mario Garcés i Juan Milián. El primer és també polític popular, diputat al Congrés, i amb un escrit recent en què recull una quinzena d'espanyols que han estat protagonistes en alguna de les ciutats o estats per on passa la ruta 66 dels Estats Units. I el segon també ha representat el partit conservador, en aquest cas al Parlament, amb experiència en criticar el nacionalisme i contraposar aquest concepte al de la llibertat.

Visites dels polítics

Més enllà de les firmes, també hi haurà la presència de noms rellevants de la formació, en un intent per convertir Sant Jordi en una oportunitat per fer política. Els ultres de Joan Garriga, Mónica Lora i María García Fuster visitaran la carpa al centre de Barcelona. Per als taronges, hi serà el president al Parlament, Carlos Carrizosa, i la líder del grup municipal, Luz Guilarte. I pels populars hi haurà el líder a Catalunya, Alejandro Fernández, així com els líders locals Manu Reyes i Josep Bou.