S’ha tret la jaqueta de president del govern espanyol per a posar-se la de candidat que se sotmet a les urnes. A poques hores de l’inici de la campanya electoral del 28-A, Pedro Sánchez ha apujat un grau d'intensitat una de les operacions més importants de la seva campanya a la reelecció: la de desmarcar-se de l’independentisme. Aquest dimecres hi ha hagut més retrets a l’independentisme que defenses del diàleg. Hi ha hagut més “límits de la Constitució” que persones assegudes a la taula de diàleg.

En una entrevista al programa Al Rojo Vivo de LaSexta, Sánchez ha fet veure com si no conegués els independentistes. La lleialtat que reclamava fa poques setmanes a la Generalitat ha quedat amagada en un calaix. Ha acusat els membres del Govern de “no actuar de bona fe” i de dir una cosa en públic i una altra en privat. “Els dic que donin la cara i diguin a la societat catalana que la independència no és possible i que els han enganyat”, ha etzibat.

Justament la relació amb els dirigents independentistes és la que va abocar Sánchez a convocar eleccions anticipades. En primer lloc, perquè li van tombar els pressupostos davant el bloqueig del diàleg. En segon lloc, per la pressió de la dreta a Colón, que sense cordons sanitaris als ultres amenaça d’implantar la via andalusa a tot l’Estat espanyol.

L’estratègia dels socialistes passa ara per desprendre’s de qualsevol company de viatge i ampliar al màxim la seva força al Congrés dels Diputats per dependre el mínim possible. Amb una visió optimista dels resultats del CIS en tindrien prou amb Ciutadans o Unidos Podemos per mantenir-se a la Moncloa. Però també assenyala que hi ha fins un 38% d’indecisos, una bossa de votants que pot fer decantar balances. I a la sala de màquines de Ferraz prefereixen ser més prudents i anar a guanyar cada vot.

Sánchez és conscient que Catalunya, a les urnes, pot penalitzar. I més quan es defensa un diàleg que encara no ha donat fruits en la resolució del conflicte. Per la figura d’un relator es troba a les portes d’una campanya electoral.

Casado Cayetana Alvarez PP - Sergi Alcàzar

Indults?

Una prova del que pot cremar la carpeta catalana és l'assumpte dels possibles indults als presos polítics catalans en cas de condemna. Ha sortit a l'entrevista i el president espanyol no s'ha mullat i ha tornat a tirar pilotes fora. “No dic res perquè sóc el president del govern”, ha justificat. “Respondré aquesta pregunta quan procedeixi. Ara cal respectar la independència del poder judicial i el principi de presumpció d’innocència”, s'ha limitat a dir.

Aquest silenci li ha anat com anell al dit a Pablo Casado, que ha acusat el president espanyol de "no descartar els indults" als líders independentistes i ha avisat que "farà el que li demani Torra". Uns arguments que, si no hi ha cap gir inesperat en el guió, seran recurrents durant les pròximes dues setmanes de campanya electoral.

L'ocurrència del dia

L'ocurrència del dia l'ha tornat a protagonitzar Pablo Casado. En una entrevista aquest dimecres al matí a Onda Cero, ha insinuat que abaixarà el salari mínim de 900 euros a 850, com estava abans de la pujada acordada entre el PSOE i Unidos Podemos. Seria el primer president espanyol que abaixés l'SMI; la tònica durant les últimes quatre dècades ha estat la inversa: apujar-lo per equiparar-lo a l'entorn europeu.

Després de l'enrenou creat, el dirigent conservador ha mirat de desfer l'embolic. Ha acusat novament de "fake news" i ha aclarit que el que ha dit és que s’asseurà amb patronal i sindicats tan bon punt arribi a la Moncloa, “com hauria d’haver fet Sánchez”. Però les seves paraules al programa de Carlos Alsina han estat molt clares: "El que faré és complir, ara que parlem de compliment de negociacions, la negociació a la qual va arribar el govern [de Rajoy] amb la patronal i els sindicats per apujar el salari mínim a 850 euros l'any 2020".