Per si no n'hi havia prou amb la Junta Electoral Central fulminant un altre cop un diputat del Parlament i amb la Moncloa retardant fins a la primavera la propera reunió de la taula de diàleg, aquest matí la detenció de quatre activistes antidesnonaments duta a terme pels Mossos d'Esquadra ha fet saltar pels aires la reunió que hi havia prevista del president, Pere Aragonès, amb la CUP, la primera dins d'una ronda de contactes amb partits i entitats per reforçar la unitat independentista. No hi ha dubte que el primer aniversari de les eleccions del 14-F que van donar lloc a un Parlament amb majoria absoluta de diputats independentistes no s'està desplegant ben bé com l'havia programat el president.

El gabinet de presidència ha sabut aquest matí, a través d'un missatge de Telegram que els ha fet arribar la CUP, que les diputades Dolors Sabaté i Eulàlia Reguant no acudirien a la reunió convocada per Aragonès per fer balanç d'aquest primer any de legislatura. Tot seguit, els diputats anticapitalistes han fet pública la seva decisió a través d'un contundent comunicat en què denunciaven les detencions i advertien que "la CUP no comparteix l'enfocament de legislatura de l'actual govern d'ERC i JxCat". 

A la mateixa hora en què estava inicialment prevista la reunió, els cupaires han convocat la premsa davant de la comissaria de les Corts on estaven detinguts els activistes. Allà i en presència de bona part del grup parlamentari de la CUP, els portaveus de les plataformes antidesnonaments han expressat el malestar amb l'actuació del Govern i amb els Mossos d'Esquadra, als quals han acusat de "perseguir i criminalitzar" la seva organització. L'activista d'Endavant Barbara Roc ha sintetitzat davant les càmeres convocades per la CUP les protestes dels portaveus antidesnonaments amb un missatge que ha volgut dirigir "directe a Pere Aragonès": "Fa molt de temps que sabem que el teu govern no està del nostre costat. Vas prometre que no enviaries Mossos als desnonaments i avui mateix al Poble-sec ha tornat a haver-hi un desnonament amb presència policial sense garanties", ha arrencat l'activista enmig d'una cascada de retrets contra el president i el seu Govern.

Tensió al Parlament

El malestar dels cupaires s'afegeix al moment de tensió que viu l'independentisme al Parlament arran de la decisió de la Junta Electoral de retirar l'escó al diputat Pau Juvillà. La presidenta de la cambra, Laura Borràs, ha demanat la paralització de l'activitat de la cambra fins que aquesta tarda es pronunciï la Comissió de l'Estatut dels Diputats. Ningú dubta, però, del desenllaç de l'ordre de la JEC, que ha reclamat una resposta de la presidenta aquest divendres en què detalli les accions dutes a terme per materialitzar la inhabilitació. Tampoc hi ha dubte que de nou el desenllaç encendrà la relació entre els grups independentistes. De moment, la CUP observa amb escepticisme els moviments de Borràs, mentre Esquerra avala l'estratègia de la presidenta, tot i que reclama limitar en el temps la paralització del Parlament. Això no obstant, els republicans no obliden els retrets que Junts va dedicar al republicà Roger Torrent quan va fer efectiva la inhabilitació del president Quim Torra com a diputat.

Tot plegat es produeix, a més, en un moment en què alguns mitjans apunten que la taula de diàleg, la principal aposta d'Aragonès per buscar una sortida al conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol, podria quedar ajornada fins a la primavera. Això representa un nou revés per al president després que fa setmanes que des del Govern s'insisteix que la trobada se celebrarà a començaments d'aquest any. En tot aquest temps, Junts no ha dubtat a carregar contra l'aposta dels republicans per aquest diàleg, del qual van quedar descavalcats després que Aragonès no va acceptar que s'hi incorporessin els noms que proposaven, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i el vicepresident del partit, Jordi Turull.

Ronda amb Junts i ERC

Enmig d'aquest escenari ple de mines, a les dues de la tarda, el Govern ha fet públic un nou comunicat anunciant que el president començarà demà la ronda de contactes que tenia prevista i ho farà amb Junts a les 12 del migdia i seguirà a les 16 hores amb ERC. La nota de presidència s'ha limitat a lamentar la negativa de la CUP a assistir a la reunió que s'hauria d'haver celebrat aquest migdia i ha reiterat el compromís amb el dret a l'habitatge.

Amb tot, des de presidència s'ha insistit en la necessitat de reforçar la unitat independentista. "Un espai per seguir treballant en com cal avançar en la resolució del conflicte polític mitjançant l'amnistia i l'autodeterminació", argumenta. Abans, però, que aquesta ronda de contactes acabi, l'independentisme haurà d'haver donat resposta a la JEC, que espera divendres la resposta de la presidenta del Parlament sobre la inhabilitació de Juvillà. La capacitat de l'independentisme per caldejar l'escenari encara té terreny per recórrer. De moment, Aragonès ha anunciat una conferència pel proper 14 de febrer amb la seva proposta per fer avançar el procés independentista.