Malgrat la insistència del president espanyol, Pedro Sánchez, que la taula de diàleg no és ara la prioritat a la Moncloa, el Govern insisteix que la propera reunió d'aquest òrgan de negociació s'ha de celebrar a principis d'any, perquè així ho van acordar els dos executius.

 

"La data no està tancada, però el compromís és que la trobada es produeixi a principis d'any", ha insistit la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts. Amb tot, la portaveu no ha pogut concretar ni què entén el Govern per principis d'any, ni el contingut de la reunió, que ha emparat rere la discreció en què els dos executius es van comprometre a protegir aquest tema. "Estem dins dels terminis fixats", ha reblat Plaja.

 

Això no obstant, i a banda de la crisi provocada per la Covid, rere la qual es va parapetar ahir Sánchez en declaracions a la SER, es dona per descomptat que la trobada no es podrà convocar abans del 13 de febrer en què s'han de celebrar eleccions a Castellà Lleó.

Discrepàncies internes

Igualment, la portaveu ha evitat referir-se a les crítiques que des de Junts -inclòs el vicepresident, Jordi Puigneró- s'ha dedicat a la falta d'acords d'aquesta taula​. "La posició del Govern és clara, es recull en el propi acord de govern. Hi ha un compromís de donar una oportunitat al procés de negociació del conflicte polític en l'objectiu d'aconseguir l'amnistia i la celebració d'un referèndum d'autodeterminació", ha assegurat.

En aquest sentit ha insistit de nou que la voluntat d'aquest govern és aïllar-se de les declaracions que es fan des dels grups parlamentaris. 

El que sí s'ha concretat Plaja durant la roda de premsa és que se celebrarà entre finals de gener i principis de febrer la Comissió Bilateral entre el Govern espanyol i la Generalitat, l'ordre del dia de la qual està pendent dels "contactes tècnics" que manté l'executiu.

Relleu cúpula de Mossos

La portaveu del Govern ha hagut de respondre diverses qüestions durant la roda de premsa sobre els canvis introduïts a la cúpula dels Mossos, després que el primer secretari del PSC i líder de l'oposició, Salvador Illa, ha titllat la renovació de "purga". "Són canvis dins d'un departament que ha explicat el propi conseller i busca entre altres objectius augmentar la presència de dones. La motivació dels canvis correspon al departament, segur que com els darrers dies donarà totes les explicacions", ha assegurat tot i que no ha concretat si el conseller té intenció de comparèixer a la Cambra tal i com li ha reclamat l'oposició.