Convençuda que l'Operació Diàleg orquestrada per l'Estat "mai no ha existit", la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha lamentat avui a El Món a RAC1: "Em crec les amenaces de la mateixa manera que estic convençuda que l'Operació Catalunya és un fet" i, precisament per això, ha exigit al govern de Mariano Rajoy que "doni explicacions amb llum i taquígrafs" perquè, de moment, "l'única resposta de l'Estat és la negació i l'escalada d'amenaces".

Després que ahir sortís a la llum que el govern espanyol té un pla per evitar a tota costa la celebració del referèndum, i després que el secretari d’Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, provés de suavitzar la situació assegurant que la resposta de Madrid "serà proporcional a les mesures que prengui Catalunya", Munté ha posat damunt la taula que "no ens creiem el matís que la resposta serà proporcionada".

Ara bé. La portaveu del Govern també ha aprofitat per deixar clar a Rajoy i el seu govern que "si creuen que amenaçant amb una intervenció de l'ensenyament poden impedir una votació, ho tenen clar" perquè, a parer seu, "no es poden posar portes ni precintes a la democràcia".

Obsessió malaltissa

La idea de l'executiu espanyol d'intervenir la Conselleria d'Ensenyament, entre d'altres, i de posar precintes als col·legis electorals en cas que se celebri el referèndum és, a ulls de Munté, una mostra més de l'"obsessió malaltissa [de l'Estat] en relació al sistema d'ensenyament de Catalunya".

Tanmateix, però, tot i les constants i "greus" amenaces de l'equip de Rajoy al Govern, la portaveu ha assegurat que l'executiu català "no té un pla B" perquè, en primer lloc, ha recordat que "si hi ha voluntat política", dubta de la il·legalitat del referèndum i, en segon lloc, perquè, de moment, el Govern està centrat a marcar l'estratègia per després actuar en conseqüència, sobretot pel que fa a la data del referèndum que, ha tornat a insistir, serà com a molt tard la segona quinzena de setembre.

Més amenaces, més dignitat

La també consellera de la Presidència ha enviat un missatge clar al govern espanyol: "com més creixen les amenaces, més creix el sentiment de dignitat a Catalunya" i ha volgut que tothom entengui que han donat la cara i ho continuaran fent.

I és que Munté encara no entén les constants negatives de l'Estat cap a Catalunya. "Parlem d'arguments democràtics que escandalitzen la comunitat internacional", ha insistit, al mateix temps que ha dit ben clar que "no ens pot negar ningú la possibilitat de ningú".