En marxa una operació de la Policia Nacional que ja ha comportat, de moment, practicar tres detencions a persones que van votar dues vegades a les eleccions d'ahir a la Comunitat de Madrid. La investigació segueix en marxa perquè s'han detectat, com a mínim, tretze casos més, segons informen les fonts policials a l'agència Efe.

Els primers detinguts són un home de 40 anys i dues dones, de 39 i 36 respectivament, que han estat arrestats en tres col·legis electorals diferents del districte de Puente de Vallecas. D'altra banda, les que es van detectar també s'han situat en altres municipis: un a Leganés, dues a Alcorcón i la resta repartits a diferents districtes de la capital madrilenya com Carabanchel, Chamberí, Centro i Ciudad Lineal. Segons confirmen les mateixes fonts, mai s'havia detectat una cosa similar en una cita electoral per votar a la Comunitat de Madrid.

Zones de vot

Els arrestats, de Puente de Vallecas, se situen en el centre de la polarització de partits. Precisament allà, és on Vox va obrir la seva campanya i on van començar els enfrontaments entre la formació d'ultradreta de Santiago Abascal i la d'Unidas-Podemos de Pablo Iglesias que va acabar amb una batalla campal. També des d'allà, Iglesias va tancar la seva campanya. 

La plaça de la Constitució, més coneguda com la plaça Roja, ha estat un dels enclavaments principals de la campanya electoral d'aquestes. Vox va obtenir un 1,44% més de vots que en els passats comicis, mentre que Podemos va millorar els seus resultats en un 4,89%. Totes les formacions van obtenir més vots en aquest districte menys Ciutadans, que va perdre el 10,14% dels vots, i el PSOE amb un 12,47% negatiu. Amb el 100% dels vots escrutats en aquest districte, les dades reflecteixen una victòria d'Ayuso i el seu PP amb el 27,52% dels vots, seguit de Más Madrid amb el 23,64%, el PSOE amb el 23,43%, Unidas-Podemos amb el 14,56%, Vox amb el 6,76% i Ciutadans amb el 2,27%.

A la capital de Madrid, Isabel Díaz Ayuso ha estat l'opció més votada amb el 45% dels vots, seguit de Más Madrid amb gairebé el 18%. El PSOE aconsegueix el 16% amb un candidat, Ángel Gabilondo, que fracassa i perd el triomf de les darreres eleccions l'any 2019. Per la seva banda, Vox es col·loca com a quarta força amb el 8%. I Unidas-Podemos amb prou feines arriba al 7,5% de suports a la capital, quedant com a cinquena força política.

Per barris madrilenys, Ayuso també s'ha imposat en totes les zones de Madrid. Especialment ha triomfat amb més del 50% a Chamartín, Chamberí , Fuencarral-El Pardo, Hortaleza, Moncloa-Aravaca, Retiro i Salamanca. La segona posició se la reparteixen Más Madrid i PSOE depenent de barri. Mónica García guanya en 17 districtes i Gabilondo es queda amb quatre.

Foto de portada: imatge de recurs d'una cua de votació ahir a Madrid.