La victòria d'Isabel Díaz Ayuso ha estat aclaparadora, tant que s'ha quedat a només quatre escons de la majoria absoluta. De fet, en té prou amb una abstenció de l'extrema dreta de Vox per a ser investida. Però, tot i així, la lideressa madrilenya no descarta incorporar al seu nou govern --que serà "una mica més petit"-- consellers de la formació ultra. Tampoc no ha descartat oferir algun càrrec a Ciutadans, perquè alguns diputats d'aquest partit "han valgut la pena". És el cas de l'exconsellera Marta Rivera de la Cruz, de Cs, que tenia molt bona sintonia amb la candidata del PP.

Com era d'esperar, la primera entrevista després de la ressaca electoral l'ha concedit al locutor ultra Federico Jiménez Losantos, a EsRadio. I, ja amb la vista posada en el nou govern pels pròxims dos anys, ha defensat que ha tingut "consellers de Ciutadans que han valgut la pena". De la mateixa manera, ha afegit, si en troba a l'extrema dreta "comptarà amb ells". I ha apuntalat aquesta idea: "Els polítics han de tenir un rerefons i saber per què estan fent les coses".

Tal era l'eufòria a la nit electoral d'Ayuso, al carrer Gènova de Madrid, que, amb tan sols el 25% del recompte, des de l'equip de la candidata ja pensaven en la formació de govern. Des de l'entorn de la presidenta en funcions preveuen "pactes molt ràpids". L'únic obstacle és la constitució de l'Assemblea de Madrid, que no es produirà fins al 8 de juny, però després la idea és formar l'executiu "en un periquete".

Baixada d'impostos tan sols arribar

Ha estat una de les seves promeses de campanya: una baixada "històrica" dels impostos als madrilenys, que ja paguen el menor IRPF de tot l'Estat. I en una altra entrevista a la Cadena COPE, Isabel Díaz Ayuso s'hi ha refermat, avançant que una de les primeres mesures serà justament una baixada de l'impost sobre la renda i l'aprovació dels pressupostos, que no va poder tirar endavant quan governava amb Ciutadans. En aquest sentit, ha apuntat que serà fàcil "entendre's amb Vox" i que no hi haurà "grans dificultats".

"Canvi de tendència"

Des del balcó de Gènova 13, ahir a la nit, Ayuso va avisar Sánchez que tenia "els dies comptats". Avui ha moderat una mica la seva eufòria i s'ha limitat a dir que a l'Estat es percep un "canvi de tendència política". La presidenta madrilenya en funcions ha assegurat que els seus resultats del 4-M són "extrapolables" a la resta d'Espanya. Tot i això, sí que ha admès que ella ha rebut "molt vot prestat", i que el seu fenomen han "transcendit" les pròpies sigles del PP. Els madrilenys, ha defensat, volien "ser lliures per sobre de tot".