L'exnúmero 2 d'Interior, Francisco Martínez, ha ratificat davant del jutge del cas Villarejo que l'exministre Jorge Fernández Díaz estava al corrent de l'operació Kitchen sobre l'espionatge a Luis Bárcenas el 2013.

Durant la seva declaració com a imputat, que s'ha prolongat més de tres hores, Martínez ha explicat que l'exministre li va demanar que li confirmés si el xofer de Bárcenas, Sergio Ríos, que va actuar com a confident a Kitchen, era col·laborador policial, han informat fonts jurídiques Efe.

Aquestes revelacions arriben la vigília de la declaració de l'exministre de l'interior davant de la Justícia.

Els missatges que vinculen Fernández Díaz amb la Kitchen

Martínez, que al principi va negar qualsevol vinculació amb aquests fets, ha assenyalat que finalment va optar per portar davant de notari els missatges que havia intercanviat amb l'exministre perquè, segons ha dit, li van doldre les declaracions que va fer Fernández Díaz, quan va assegurar que no sabia res d'aquest cas i es va limitar a demanar que es respectés la seva presumpció d'innocència.

En aquest sentit, ha puntualitzat que el fet que el ministre digués que desconeixia aquesta operació, una cosa que segons el seu parer és falsa, no significa que les actuacions fossin il·legals, i ha assenyalat que l'objectiu no era l'aconseguir documents del PP sinó de localitzar els comptes ocults de Bárcenas a l'estranger i als seus presumptes testaferros.

jorgefernandezdiazefeL'exministre Jorge Fernández Díaz, imputat en l'operació Kitchen, i l'expresident Mariano Rajoy. / Efe

A més dels esmentats missatges, en la causa consten converses seves en les que assegurava que si a ell el cridaven a declarar, després hauria de fer-ho l'exministre i "probablement" Mariano Rajoy.

Aquest divendres serà el torn de Fernández Díaz, imputat en la causa en considerar el jutge que des del Ministeri d'Interior s'hauria "coordinat tota l'operativa presumptament amb la participació directa del ministre i actuant per delegació d'aquest, pel que sembla, el secretari d'Estat de Seguretat".

El paper de l'excomissari Villarejo

També ha explicat que l'excomissari José Villarejo tenia instruccions expresses de la Policia de reportar tot al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), però com després el policia va començar a a denunciar al CNI van sorgir les males relacions.

De fet, les desavinences que va tenir també amb Pino van fer que Villarejo deixés de ser l'encarregat de pagar al xofer -al qual pagaven amb fons reservats-, tasca que se li va traslladar al policia Andrés Gómez Gordo, exassessor de María Dolores de Cospedal i també imputat, segons el mateix va declarar al seu dia davant del jutge. Segons el declarat per Martínez, Villarejo treballava per a la Policia i també compartia informació amb el CNI.