A proposta de Junts pel Sí, el Parlament ha aprovat aquesta tarda -amb els vots a favor del PSC, Catalunya Sí Que es Pot i la CUP, l'abstenció de Ciutadans i el vot en contra del PP- la creació d’una comissió d’investigació sobre l’anomenada Operació Catalunya, la suposada operació de l’Estat per frenar l’independentisme.

El diputat de Junts pel Sí Lluís Guinó ha titllat l’Operació Catalunya de “trama d’extorsió per intentar destruir l’adversari polític” i ha defensat la legitimitat de tots els posicionaments polítics.

El grup de Ciutadans s’ha abstingut en la votació ja que, segons ha explicat el seu portaveu, Carlos Carrizosa, Junts pel Sí “s’està apropiant del nom de Catalunya” i per això ha proposat crear una comissió sobre “l’espionatge polític”. El diputat també ha advertit que l’objectiu de la comissió no ha de ser “emmascarar tot l’embolic” que envolta Convergència, sinó que s’han de buscar “els responsables i garantir que no torni a passar”.

El PSC ha donat suport a la creació de la comissió però ha advertit que “no ha ser una excusa per tapar tot el que està passant”. El diputat Jordi Terrades s’ha posicionat a favor de Junts pel Sí a l’hora de defensar la legitimitat de totes les posicions polítiques i ha denunciat que l’"Operació Catalunya és pròpia de règims totalitaris”. Terrades també ha criticat la posició del president del Govern, Mariano Rajoy, “que es va fer l’orni i va mirar cap a una altra banda” davant les converses entre l’exministre, Jorge Fernández Díaz, i l’ex cap de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso.

El diputat de Catalunya Si Que es Pot, Marc Vidal, ha estat especialment dur amb la proposta de Junts pel Sí que, ha dit, els hi genera “desconfiança”. En primer lloc, en termes de recursos, posen en dubte que es tinguin les capacitats necessàries per dur a terme la investigació però, per altra banda, denuncien la “inconsistència jurídica” de crear aquesta comissió en el moment que ha esclatat el cas Palau o cas Manga.

“Perquè una mentida sembli veritat, ha d’estar col·locada en mig de moltes veritats”, ha deixat caure el diputat que ha recordat que, quan es va fer el dinar de La Camarga, l’any 2010, “CiU no era independentista”. Per això, tot i que ha condemnat profundament “la guerra bruta” com a manera de “destruir un projecte polític”, ha demanat que aquesta no sigui “una comissió victimista”.

El PP, per la seva banda, ha estat l’únic grup que ha votat en contra de la creació de la comissió, ja que ha considerat que es tracta d’un acte de “distracció”. “Tot això comença amb motxilles i bosses plenes de diners que s’emportava la família Pujol a Andorra”, ha criticat la diputada Esperanza García. La diputada ha lamentat “l’estructura de CDC que s’ha dedicat a cobrar comissions” i ha enaltit l’actuació de l’Estat com la figura que “ha impedit que es segueixin vulnerant els drets dels catalans”.

Mireia Boya s’ha apartat de les acusacions a Convergència pel cas Palau i ha centrat la seva intervenció a recordar tot un seguit de casos que evidencien que “les clavegueres de l’Estat fa molts anys que existeixen”. “L’Estat persegueix tots els moviments que qüestionen de manera clara l’statu quo”, ha lamentat la diputada i per aquest motiu ha proposat que la comissió no es centri únicament “en el moment, els polítics i els temes actuals”.