Aquest dilluns era el torn de Xavier Trias i Oriol Junqueras com a compareixents a la comissió d’investigació de l’operació Catalunya. El seu pas pel Congrés dels Diputats, en comptes de posar més llum a la foscor de les clavegueres de l’Estat, ha servit per constatar la falta de confiança en la justícia espanyola en l’independentisme i la incomoditat que genera a PP i Vox la presència a la cambra espanyola d’un organitzador del referèndum de l’1-O. Ha servit, també, per descobrir un nou univers d’aquesta operació orquestrada pel govern de Mariano Rajoy per aniquilar adversaris polítics: el pes que ha tingut el catolicisme en la relació que han mantingut alguns dels seus personatges. Els comuns, per la seva banda, han demostrat no tenir el coratge de donar la cara davant l’exbatlle de Barcelona, a qui van arrabassar la vara d’alcalde el 2015 després d’haver-se aprofitat en campanya de les informacions falses publicades a la premsa espanyola. Tant Trias com Junqueras han assenyalat a Rajoy i Jorge Fernández Díaz com a cervells de l'operació Catalunya.

 

El primer a comparèixer ha estat Xavier Trias. Ha sigut ben clar des d’un principi: “No confio en la justícia, no vull indemnitzacions, sinó disculpes”. L’exalcalde de Barcelona, que fa uns dies va obrir-se a presentar una querella contra els perpetradors de l’operació Catalunya, aquest dilluns ha refredat la possibilitat de fer-ho. Segons explica el seu entorn, no vol llançar els diners a les escombraries si la justícia ha d’acabar arxivant novament el cas. És per això que aquest cop ha buscat quelcom possiblement encara més difícil: que el PP passés “vergonya” i que li demanés perdó. Durant el seu discurs, ha reconegut estar profundament decebut amb Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz, dues persones amb qui va arribar a tenir una certa “amistat” durant els quatre anys que va exercir com a diputat al Congrés; especialment amb el segon.

L’exalcalde de Barcelona ha relatat com l’exministre de l’Interior l’havia convidat a reunions de diputats catòlics i ha fumut un cop damunt la taula quan ha recordat un moment clau de la seva relació amb el cervell de l’operació Catalunya: “Amb Fernández Díaz vaig anar a visitar el papa”. El popular va demanar al convergent que l’acompanyés al Vaticà per conèixer el Sant Pare. I anys més tard va orquestrar una guerra bruta contra l’independentisme que va situar Trias com la primera víctima coneguda d'aquesta trama. “No es pot ser catòlic i actuar així; no podem utilitzar unes eines que són absolutament il·legals”, ha manifestat en una compareixença en la qual l'ha titllat de “malèvol”. “Però jo em poso al cap d’un ministre que parla amb l’àngel de la guarda, que li diu que Trias és la representació del mal per ser un independentista i que cal carregar-se'l”, ha afegit.

També ha relatat que Trias i Fernández Díaz s’han creuat alguna vegada al carrer. I s’han saludat. I han mantingut breus converses amb un to cordial. I l’exalcalde de la capital catalana ha explicat que l’exministre de l’Interior li ha confessat que com a catòlic, aquesta trama li ha generat molts maldecaps i l'ha col·locat en una “situació complicada”. Trias ha afegit que un creient hauria de disculpar-se. “I jo, també com a catòlic, per molta ràbia que tingui a dins, el perdonaria”, ha sentenciat.

 

Els comuns, absents davant Trias i presents davant Junqueras

Trias, en la seva compareixença, ha exigit disculpes al PP; i també als comuns. Ha lamentat que Ada Colau no li hagi demanat mai perdó per haver utilitzat en la campanya municipal del 2015 la informació falsa publicada a El Mundo que explicava que l’alcalde de Barcelona tenia amagats 12 milions d’euros a Suïssa. Colau va guanyar aquelles eleccions i va convertir-se en la nova batlle de la capital catalana. En la compareixença de Trias no ha aparegut cap membre dels comuns, ni de Podemos ni de Sumar.

Sí que ho han fet en la compareixença d’un altre catòlic, Oriol Junqueras. Aquest fet ha iniciat el primer enfrontament entre el president d’Esquerra Republicana i el diputat de Vox Ignacio Gil Lázaro. El diputat ultraespanyolista ha sigut el cinquè parlamentari amb torn de paraula. Però, en comptes de fer un pregunta-resposta a l’exvicepresident del Govern, ha optat per pronunciar un discurs i desentendre’s de la contestació. Gil Lázaro ha començat criticant Gerardo Pisarello, “un diputat que ara és de Sumar i abans dels comuns i també ho ha sigut de Podemos”, per no haver assistit a l’anterior compareixença —la de Xavier Trias— i no haver demanat disculpes a l’exalcalde de Barcelona.

 

 

“I vostè abans era del PP”, li ha etzibat Junqueras per recriminar-li la crítica a Pisarello per haver confluït amb formacions diferents. “I què!? I què!?”, ha bramat el diputat de Vox, que també s’ha indignat quan l’exvicepresident del Govern de Carles Puigdemont l’ha acusat d’estar fent un “míting”. “Faci’l callar!”, li ha exigit a crits el diputat al president de la comissió, el socialista català Arnau Ramírez. Finalment, Junqueras ha recriminat al representant de Vox que no vingués a la cambra a fer “parlamentarisme” i que es limités a llegir un discurs escrit prèviament i es negués a debatre amb ell.

 

 

Junqueras no ha tingut només un frec a frec amb Vox. També l’ha tingut amb el diputat del PP Rafael Hernando. Els populars s’han encès quan el republicà ha fet un repàs dels casos de corrupció del partit durant l’etapa de Mariano Rajoy. Hernando ha interromput la compareixença de Junqueras en més d’una ocasió. I el líder d’ERC l’ha vacil·lat recomanant-li respirar i agafar aire.

 

Junqueras demana dur l'operació Catalunya a la Fiscalia i apunta a Rajoy

Junqueras, preguntat pel PSOE en aquesta compareixença, ha assenyalat a Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz com a evidents cervells de l'operació Catalunya. En tot cas, el missatge que ha volgut llançar en aquesta comissió ha estat la seva pressió als socialistes perquè redactin unes conclusions d’aquesta comissió que incriminin clarament l'expresident del govern espanyol i l’excúpula d’Interior. I que elevi el text a la Fiscalia perquè iniciï una investigació. “Tenen el deure moral i polític de fer-ho”, ha assenyalat el republicà durant la seva compareixença. Per molt catòlic que també sigui, i a diferència de Xavier Trias, Junqueras ha respost a una pregunta de Gabriel Rufián que ell no espera el “perdó” per part del PP. “El que cal és justícia”, ha sentenciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!