Segona sessió de l'examen de drets civils a Espanya Ginebra, a càrrec del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, i segona jornada protagonitzada pel conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. Si en la primera sessió aquest organisme va alertar d'un augment dels discursos contra els catalans, aquest dijous, la vicepresidenta del comitè d'experts de l'ONU, Helène Tigroudja, ha posat el focus en les infiltracions policials al moviment independentista, així com per l'espionatge amb el programari Pegasus en el que és el cas més gran a Europa, el Catalangate, destapat ja fa tres anys. També ha preguntat per l'aplicació de la llei d'amnistia, després que aquesta hagi comptat amb l'aval del Tribunal Constitucional, però amb els líders del procés condemnats o processats per malversació sense ser amnistiats. És el primer cop que l'Estat se sotmet en aquest examen des de fa deu anys, quan la situació era diferent: al país hi havia una majoria independentista i el procés agafava embranzida. Està previst que es publiquin les conclusions el 14 de juliol.
En paraules de Tigrooudja, les infiltracions de policies "sense garantia judicial" són molt preocupants, encara més pel fet que han estat reconegudes pel ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Aquest va assegurar que el govern sempre havia actuat "conforme la llei", preguntat pels casos de policies infiltrats que van arribar a establir relacions afectives i sexuals amb militants de l'esquerra independentista. Per altra banda, Koji Teraya, que també forma part del comitè, ha posat el focus en l'aplicació de la llei d'amnistia i en el cas del CatalanGate. Cal recordar que una minsitra del govern espanyol com és Margarita Robles el va justificar plenament en seu parlamentaria: "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució? Què ha de fer quan es declara la independència o anima desordres públics?", va preguntar-se al Congrés, enmig de la indignació independentista. Així, ha destacat que no s'hagi investigat aquest espionatge amb Pegasus, que va infectar els telèfons d'una seixantena d'independentistes, entre els quals presidents de la Generalitat.
Espanya intenta evitar donar respostes
Després de les intervencions dels experts, la delegació espanyola present a l'examen ha intentat evitar les qüestions relacionades amb Catalunya presentades durant l'exposició i ha fugit d'estudi, responent a altres elements com els CIE, el sistema judicial o la llei Mordassa. Aquest intent d'escapoliment, però, no ha passat inadvertit i Koji Teraya ha reclamat explicacions. "Sé que és un tema delicat, però agrairíem rebre una resposta”, ha manifestat, obrint la possibilitat que la presentessin per escrit. Davant d'aquesta insistència, els espanyols s'han referit breument a les infiltracions i l'aplicació de l'amnistia, però no al cas del CatalanGate.