L'ONU ha tornat a exigir al Govern espanyol que atengui "de forma urgent" les exigències de les víctimes del franquisme i la Guerra Civil. El relator especial per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició de l'ONU, Pablo de Greiff, que ha recordat a Espanya que té l'obligació d'atendre les reclamacions i posar fi al sofriment de les víctimes, que continuen sense saber on són les restes dels seus familiars.

En un comunicat, De Greiff ha subratllat la importància de donar prioritat a les exhumacions, a la reconsideració del Valle de los Caídos i a la nul·litat de les sentències arbitràries adoptades durant el període. "És necessària una política d'Estat que no quedi presa de les tensions i divisions polítiques, però que garanteixi mesures integrades, coherents, ràpides i imparcials, en favor de la veritat, la memòria i la reparació".

En aquest sentit, De Greiff ha indicat que es tracta de Drets Humans i "no de política partidista". Així, ha assegurat que la fortalesa d'una democràcia es mesura, entre altres aspectes, per la seva capacitat de gestionar les reclamacions de les víctimes, "independentment de consideracions polítiques o d'afiliació" i la seva capacitat per garantir el dret a la veritat sobre els esdeveniments, "per més dolorosos que siguin".

Aquestes declaracions de De Greiff arriben dies després que el Congrés aprovés una proposició de no llei del PSOE que insta al Govern a ampliar la Llei de memòria Històrica, per a, entre altres coses, exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos.