L'Alt Comissariat de Drets Humans de l'ONU, Zeid Ra'ad Al Hussein, ha alertat l'Estat que la presó preventiva hauria de ser "una mesura d'últim recurs". En la presentació de l'informe anual de les activitats d'aquest òrgan de Nacions Unides, també insta a la resolució del conflicte independentista "mitjançant el diàleg polític".

L'Alt Comissariat també es mostra "consternat" per la "violència" policial durant l'1-O. "Tenint en compte el que va semblar un excessiu ús de la força per part de la policia, la descripció de l'acció policial l'1 d'octubre de legal, legítima i necessària és qüestionable", ha afirmat Zeid Ra'ad Al Hussein. El mateix Alt Comissariat ja es va mostrar "pertorbat" per la violència dels cossos de seguretat de l'Estat el 2 d'octubre passat.

"Ús excessiu de la força"

"Davant del que sembla ser un excessiu ús de la força per part de la policia, és qüestionable la caracterització que va fer el Govern de l'actuació policial com una mesura 'legal, legítima i necessària'", ha recalcat l'Alt Comissariat. També va recordar a les autoritats que la detenció preventiva ha de ser considerada com una "mesura d'últim recurs", i va instar de nou les parts a resoldre la situació a Catalunya "mitjançant el diàleg polític".

Zeid ja va traslladar el passat 27 de febrer la seva preocupació sobre el presumpte ús excessiu de la força el passat 1 d'octubre al ministre espanyol d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, amb qui es va reunir al marge de la sessió d'alt nivell del Consell de Drets Humans, en què va participar el cap de la diplomàcia espanyola. En la trobada, segons va relatar després Dastis, Zeid li va preguntar "com anaven les investigacions", i el ministre li va respondre que "era en el marc d'un procés judicial".