Les esfereïdores imatges que es van veure el passat divendres a la tanca de Melilla, on van morir desenes de marroquins que intentaven travessar la frontera cap a Espanya continua portant cua i ha suposat un important toc d'atenció pels dos països implicats en aquesta desgràcia humanitària: Espanya i el Marroc, acusant-los a tots dos d'haver fet un "ús excessiu de la força" davant aquest assalt a la tanca. Segons les xifres oficials, hi ha 23 morts, però algunes ONG apugen la xifra fins a les 37. 

Agressions a banda i banda de la frontera 

"Ja que em pregunten sobre aquest tema, vull expressar-me emprant uns termes que ja hem utilitzat abans.  Estem molt impactats per les imatges de la violència que hem vist en la frontera entre el Marroc i Espanya, en el nord d'Àfrica, durant el cap de setmana. De nou, s'ha provocat la mort de desenes de essers humans, de sol·licitants d'asil, de migrants", ha dit el portaveu de la Secretaria General de l'ONU,  Stéphane Dujarric. Ho ha dit quan els periodistes li han preguntat pel fet que el secretari general, António Guterres, per les seves habituals reaccions de "commoció" i "tristesa", sense anar mai més enllà.  En aquest cas, Guterres només va publicar un tuit en què es declarava impactat" per la violència a la frontera entre Nador i Melilla: "L'ús excessiu de la força és inacceptable i els drets humans i la dignitat de les persones desplaçades han de ser prioritats pels països". 

En aquest cas, Dujarric ha afegit que han vist també "l'ús d'una força excessiva per part de les autoritats que ha de ser investigada, perquè és inacceptable", puntualitzant que aquest abús de poder ha tingut lloc a banda i banda de la frontera entre els dos països. El portaveu ha insistit als estats que tenen unes obligacions en virtut del Dret Internacional i dels Drets Humans, assegurant que les Nacions Unides seguirà fent pressió perquè aquests siguin respectats per part dels països que "van acordar el Pacte Mundial sobre Migració". "Les persones que es desplacen tenen drets humans que s'han de respectar. I amb massa freqüència observem que això no és així", ha afegit. 

L'ONU exigeix una investigació sobre les imatges de Melilla

Dimarts, el Comitè de l'ONU sobre els Treballadors Migrants va demanar al Marroc i Espanya investigar de forma immediata i completa les causes de la mort dels migrants subsaharians que van participar en un intent massiu i violent de creuar del primer país a la ciutat espanyola de Melilla. "Queda per establir si les víctimes van morir en caure de la tanca, en l'estampida o com a resultat d'alguna acció dels agents de fronteres", assenyalava l'òrgan de les Nacions Unides encarregat de vetllar pel compliment de la Convenció Internacional sobre els Drets dels Treballadors Migrants. "Estem consternats per la mort d'aquests migrants, que intentaven creuar la frontera a la recerca d'una vida millor, conforme als seus drets humans legítims", comentava el Comitè.