En l'informe Examen Periòdic Universal de les Nacions Unides d'Espanya del 2019, elaborat per l'organització pels drets humans Front Line Defenders que es va presentar fa uns dies, s'assegurava que a Espanya hi ha restriccions a les llibertats de reunió, expressió i associació i que els atacs contra defensors de drets humans estan augmentant. Ara, s'ha sabut que el director executiu de l'ONG, Andrew Anderson, va fer un viatge d'investigació i incidència a Catalunya del 18 al 20 de desembre del 2019.

L'objectiu de la visita va ser, segons han explicat a través d'un comunicat, comprendre millor l'actual situació, els desafiaments i els riscos que enfronten les persones defensores de drets humans a Catalunya i Espanya a través de la interlocució directa amb un ampli rang d'actors. Així, Front Line Defenders s'ha reunit amb organitzacions de la societat civil, persones defensores dels drets humans, representants del govern català i de Barcelona i ha visitat el defensor de drets humans Jordi Cuixart a Lledoners. Amb qui no s'ha pogut reunir, però, tot i la insistència, ha estat amb la delegació del govern espanyol, que segons sembla "no ha estat disponible" durant la visita.

Front Line Defenders ha renovat d'aquesta manera la seva crida al fet que s'alliberi immediatament Jordi Cuixart i insta les autoritats espanyoles a garantir que en totes circumstàncies les persones defensores de drets humans a Espanya puguin dur a terme les seves activitats legítimes sense por de represàlies i lliures de tota restricció, inclòs l'assetjament judicial.