La nova presidenta del Parlament del Consell per la República, Ona Curto, ha manifestat en una entrevista a Ona Maresme, que si des de mitjans unionistes intenten desprestigiar aquesta aposta política "és perquè els fa por". "Com més ens desprestigien és perquè més por tenen del que pot passar", ha afegit.

Curto, que presideix la denominada Assemblea de Representants, va ser escollida el passat cap de setmana en un plenari celebrat a Canet de Rosselló. La regidora de la CUP d'Arenys de Mar ha insistit que el Consell "de moment és l'únic òrgan independentista que té una estratègia clara, que l'ha feta saber, que l'ha publicada, i amb un cens democràtic obert a tothom: el meu partit no hi dona suport perfectament, però jo he estat escollida i tothom hi cap", ha indicat.

Ha afegit que, després del nomenament de les comissions de l'Assemblea de Representants i els passos interns que cal fer, el Consell es dedicarà a "crear República" i tindrà el clar objectiu de la independència. "És una eina i crec que pot ser molt útil, i si no ho és jo no hi seré", ha apuntat.

 

 

"Ens hem de preparar molt, i no només a través del Consell, sinó també com a societat. Cal desconnectar-se d'Espanya, passar a empreses de telefonia o electricitat catalanes. Si volem ser independents, ho serem", ha manifestat. Curto s'ha mostrat convençuda que no es pot buscar cap reconeixement internacional, si abans Catalunya no fa el pas. "Si no comencem a aplicar nosaltres termes de República, a l'exterior no ho veuran", ha indicat.

Una sorpresa

 

La presidenta de l'Assemblea de Representants ha reconegut que no es pensava que sortís escollida per al càrrec. "No m'ho esperava gens, ho vam parlar el mateix matí. Ho vam parlar amb el regidor de la CUP de Sant Pol David Hernàndez. Érem els dos de la CUP que estàvem al plenari. I l'elecció va ser una sorpresa molt gratificant, la gent em va fer confiança", ha manifestat.

"Vaig explicar que veníem a fer feina, que calia una part de transversalitat, donar suport als exiliats i a les més de 3.000 persones represaliades, i que cal aplicar el mandat de l'1-O", ha dit.

L'error d'Espanya

 

La presidenta Curto és partidària d'actuar, també, per aconseguir adhesions internacionals. I recorda per això el precedent del referèndum de l'1-O. "L'impacte més gran que va tenir Espanya, on va perdre prestigi, va ser quan l'1-O ens van hostiar, i ho dic així, per anar a votar", resumeix.

En la primera sessió constituent, Curto va reivindicar la "transversalitat" del Consell i va demanar "ser-hi i ocupar" aquest espai. Curto considera que es tracta d'una eina "molt útil", si bé va reconèixer que actualment "falten electes". "Ara per ara és l'eina que té més contingut i estratègia. És important que la legitimem i que la tinguem en compte", va assenyalar. La nova presidenta també va destacar la forta presència femenina en el plenari, que compta amb més del 70% de dones, i va assenyalar que el Consell per la República és "una eina més" per arribar a la independència. "Si no funciona aquesta en trobarem d'altres", va reblar. Curto va lamentar el "punt de desconeixença i desconfiança" que hi ha hagut amb relació al Consell. Per això, la presidenta de l'Assemblea i regidora de la CUP espera que s'incorporin més càrrecs electes a ella. "El més important és que s'hi vagin sumant, però sí que és cert que en falten molts", va reconèixer la presidenta. L'Assemblea de representants del Consell per la República va escollir la cupaire en el ple celebrat a Canet de Rosselló, a la Catalunya Nord.