Les urnes apareixen i desapareixen de l'escenari polític català com si de sobte haguessin passat a ser competència del Mag Lari. La síntesi, en paraules d'un dels responsables d'aquest tema al Govern, és que ara mateix aquest ja no és un problema. "No tenim urnes. Però les tindrem i sabem com tenir-les", assegura.

Des de dimarts passat, en què s'havia anunciat que el Govern havia de posar-ne en marxa l'adquisició, el discurs de l'executiu català es desplaça dins dels que es descriu com "l'itinerari per disposar" de les urnes. "El Govern ha analitzat i compartit els diversos itineraris per disposar de les urnes. Òbviament en el marc de la llei i la legislació vigent", va assegurar el conseller de Presidència, Jordi Turull, en la seva primera roda de premsa fa una setmana.

Semblava que hi havia voluntat d'aparcar aquest debat, si més no en l'àmbit públic, però, els rumors s'han disparat de nou avui després que el diari Ara hagi publicat que, ahir al vespre, el president, Carles Puigdemont, va assegurar durant un sopar amb analistes i periodistes de Madrid que el Govern ja té les urnes

Ho hauria explicat davant del periodista Ramon Cotarelo, l'escriptor Suso de Toro i el catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo, entre d'altres, mentre que al president l'acompanyaven el delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, i el responsable de Diplocat, Albert Royo.

En ser preguntat a la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, el conseller de la Presidència s'ha limitat a assegurar que no tenia intenció de confirmar ni desmentir cap notícia en relació a aquest tema. "Quan s'hagi completat l'itinerari per a la compra de les urnes, s'informarà", ha reiterat Turull emparant-se en el discurs oficial que no ha aconseguit convèncer massa ningú.

Des del Govern s'assegura que s'han analitzat tots els escenaris per disposar d'urnes. Inclús la utilització de les que habitualment es fan servir en les eleccions espanyoles o, fins i tot, abordar algun conveni internacional amb un tercer país. "Ho hem analitzat absolutament tot", es limita a afirmar una font de l'executiu. I ningú descarta tampoc que les urnes ja estiguin preparades.

De fet, fa dies que s'ha instal·lat la idea que les urnes no només estan ja a disposició del Govern sinó que també estan repartides pel territori —des de l'Estat s'ha apuntat repetidament que l'error del 9-N va ser no anar a buscar les urnes a Lleida on estaven emmagatzemades—. Les paraules del president que s'han filtrat no farien més que abonar aquesta tesi.