Òmnium Cultural ha criticat amb duresa Junts per Catalunya i ERC per haver trencat la majoria parlamentària, "un dels béns més preuats del sobiranisme", i els ha reclamat unitat per "traçar una estratègia unitària davant la repressió i els reptes de país". En un comunicat, l'entitat s'ha mostrat profundament decebuda per la situació viscuda aquesta tarda al Parlament.

"Dels representants públics se n’espera capacitat per resoldre els problemes polítics, per prioritzar l’acord per sobre la diferència, per aparcar el tacticisme en favor d’un horitzó compartit", han recordat, unes actituds que lamenten "s'han trobat a faltar darrerament".

L'entitat afirma que "la divisió dels partits sobiranistes està desconcertant una ciutadania a la qual es deuen" i veu "imprescindible" recuperar la "unitat d’acció, una estratègia compartida i uns objectius clars que ens permetin avançar en l’assoliment de la República".

Animen a "afrontar els propers mesos amb valentia, sinceritat i amb el rigor que el moment polític demana" i diuen que des d'Òmnium se seguirà treballant "per assolir grans consensos de país" i perquè "les actituds de part no s’imposin per sobre dels objectius comuns".