No hi ha res que uneixi més que tenir un enemic comú. Sota aquesta màxima, Òmnium Cultural aprofita la sentència del Tribunal Suprem que confirma la inhabilitació d'Oriol Junqueras i l'impedeix accedir al seu escó d'eurodiputat per reteixir la unitat independentista, tan tocada darrerament.

En una compareixença pública, el vicepresident de l'entitat ha instat a organitzar una "resposta unitària a l'alçada". Així mateix, ha demanat "empara a les institucions europees", perquè "és hora que Europa reaccioni i respongui davant d'aquesta vulneració de drets". En la mateixa línia ha interpel·lat al govern de Pedro Sánchez perquè intercedeixi i actuï. 

"Cal que des d'Europa se'ns senti", ha subratllat Marcel Mauri, que ha qualificat la decisió de la justícia espanyola com "una vulneració de drets fonamentals" i un "atac no només contra els catalans, sinó també contra els ciutadans europeus". Per al número dos de Cuixart, aquesta és la prova evident que Espanya "se situa fora de la legalitat europea", amb l'únic objectiu "d'aplicar venjança contra l'independentisme". I és que la resolució del Suprem obvia la sentència del TJUE que confirma la immunitat de Junqueras. 

Per fer-hi front, la recepta d'Òmnium passa per conjuminar  l'acció política de les institucions amb la resposta des del carrer. És a dir, que "institucions, partits i entitats" es coordinin per teixir la millor estratègia per convèncer Europa de la necessitat que intervingui en el conflicte. 

Tan bon punt s'ha conegut el veredicte del Suprem, l'ANC ha convocat una protesta davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per dilluns al migdia, el dia que l'Eurocambra celebra el primer ple del curs a Estrasburg. A aquella mateixa hora, al davant de la seu del Parlament Europeu, el col·lectiu Omplim Estrasburg, que integren diversos membres de les territorials de l'ANC, protagonitzaran una concentració de suport a Puigdmeont i Comín en la qual reclamaran també l'alliberament immediat de Junqueras.