El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha avisat aquest divendres al Govern que si en el referèndum del proper 1 d'octubre guanya el  a la independència, caldrà "proclamar la República catalana i fer-la efectiva". Acompanyat de tota la junta directiva nacional i de les 40 juntes territorials d’Òmnium, el president Jordi Cuixart ha estat l’encarregat de llegir la declaració "Crida d’Òmnium a la democràcia" abans de començar l’assemblea general ordinària de socis de l’entitat.

És des d'aquest manifest que Òmnium Cultural ha advertit al Govern que "ha arribat l'hora de la determinació". "No acceptarem ni ens farem còmplices de dilacions ni rebaixes al mandat democràtic", ha recalcat Cuixart. En les seves declaracions, el president de l'entitat sobiranista ha volgut deixar clar que seran "exigents" amb el Govern, que ha de "proclamar la República catalana i fer-la efectiva, si l’1 d'octubre guanya el  a la independència". Cuixart ha assegurat que no s'acceptaran dubtes de l'Executiu perquè asseguren que “ha arribat el moment de la veritat”. 

En la declaració, Cuixart ha demanat als representats municipals "fermesa", al mateix temps que els ha expressat "tot el suport" des de l'entitat. En aquest sentit, el president d'Òmnium també ha demanat a entitats, institucions i partits que hi hagi un "compromís sense matisos" i s'ha mostrat convençut que cap alcalde "defugirà el compromís democràtic amb les urnes i que actuarà amb consciència i sentit històric al marge de les consignes de partits o d'amenaces de l'Estat". 

També des d'Òmnium s'ha volgut subratllar el seu propi compromís amb el procés sobiranista. Per això, en la lectura del manifest, s'ha assegurat que els representants de l'entitat s'han compromès "per responsabilitat i sentit d'estat" a treballar "incansablement per la defensa de la democràcia". A més, deixen clar que "assumeixen les conseqüències col·lectives o individuals que això pugui comportar".

El president d’Òmnium ha denunciat també la “croada” que ha obert l’Estat espanyol, “contra tothom qui treballa per fer possible el referèndum: polítics, entitats, funcionaris o empreses privades”. Per aquest motiu, ha apel·lat a "tots els demòcrates d’aquí i d’arreu del món a acompanyar-nos en aquesta lluita per la democràcia". Cuixart ha demanat "serenor, coratge i esperança" i ha assegurat que "ara tot depèn de nosaltres”.