Nova acció d'Òmnium Cultural davant de les Nacions Unides per la llibertat dels presos polítics. L'advocat suís del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, Olivier Peter, ha reclamat al relator especial pel dret d'associació, Clément Nyaletsossi Voule, que pressioni Espanya per "alliberar Jordi Cuixart i les altres persones detingudes arbitràriament per l'exercici dels seus drets fonamentals". El lletrat ha denunciat davant del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides que Espanya ignora sistemàticament les peticions de llibertat dels presos fetes per organismes internacionals i ONG com ara l'ONU o Amnistia Internacional, i ha recordat que Cuixart dilluns complirà mil dies a la presó.

A principis del 2019 el relator especial va traslladar a l'estat espanyol les seves "preocupacions" per la detenció de Jordi Cuixart, però les demandes de Clément Nyaletsossi no s'han tingut en compte, segons ha denunciat Olivier Peter en un debat celebrat al Consell de Drets Humans de l'ONU.

Mil dies

"Dilluns que ve el president d'una ONG haurà estat detingut arbitràriament a Espanya durant 1.000 dies", ha afirmat el lletrat , que ha denunciat que l'empresonament de Cuixart és "una greu violació de la llibertat d'expressió i de reunió pacífica".

Nacions Unides s'ha pronunciat en nombroses ocasions en favor de la llibertat dels presos polítics. El pronunciament més contundent ha estat el del Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària, dependent del Consell de Drets Humans, que el maig del 2019 va emetre un document que reclamava la llibertat immediata dels presos polítics i considerava arbitràries les seves detencions.

Contundent informe

 L'informe del Grup de Treball considerava que la privació de llibertat d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Cuixart vulnera els principis de la declaració universal de drets humans. Així, exigia la posada en llibertat dels presos, indemnitzacions i una investigació "exhaustiva i independent".

Un any després, el relator especial de l’ONU per la llibertat d’opinió i d’expressió, David Kaye, demanava l’excarceració dels presos polítics en un acte celebrat a Barcelona.