El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha rebutjat avui la proposta per a Catalunya del líder del PSOE, Pedro Sánchez, que ha qualificat de nou "apoyaré", en al·lusió a l'expressió usada per José Luis Rodríguez Zapatero el 2003 per prometre llavors el seu suport a la reforma de l'Estatut.

Cuixart ha al·ludit d'aquesta manera a la "Declaració de Barcelona" acordada divendres passat per Sánchez i el líder del PSC, Miquel Iceta, i que es plasma l'"oferta política" dels socialistes per començar a abordar la solució al conflicte català abans de l'1 d'octubre, amb la reforma constitucional en clau federal com a eix.

"De veritat tenen la barra de demanar-nos que ens tornem a creure un nou 'apoyaré', després d'aquell Estatut que 'se cepillaron'?", ha dit Cuixart a l'acte del Pi dels Tres Branques, símbol del sobiranisme català, a Castellar del Riu (Berguedà), segons un comunicat de l'entitat independentista.

Dos segles enrere

Per al dirigent d'Òmnium, "el que hagi de ser Catalunya ho decidiran els catalans en el referèndum de l'1 d'octubre", ha assenyalat Cuixart, que ha carregat també contra la "fòbia a la democràcia" del president del Govern, Mariano Rajoy, en relació amb el referèndum independentista unilateral anunciat per a l'1-O.

"Hem retrocedit dos segles enrere. Quan d'aquí a un temps recordem com hem hagut de defensar un dret tan fonamental com el vot, no ens ho creurem. Som els catalans els que hem de desconnectar dels deliris de Rajoy", ha apuntat Cuixart.