Òmnium Cultural ha puntualitzat que els investigats a Volhov també haurien de ser amnistiats. En una piulada d'aquest divendres a la tarda, el president de l'entitat, Xavier Antich, ha aclarit que "totes les actuacions que han estat perseguides i tenen a veure amb el dret a l'autodeterminació han de ser amnistiades". "Per això, Òmnium incloem les persones investigades a la causa Volhov al llistat de represaliats", ha expressat.

🔴 Negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora dels acords

En una entrevista d'aquest matí, Antich havia apuntat que l'amnistia ha d'incloure unes 1.500 persones i semblava que havia deixat fora tant el cas Volhov com el cas Borràs. El president d'Òmnium ha considerat que Laura Borràs ha patit "una persecució desmesurada i exagerada per ser independentista", però que el seu criteri és "molt simple" i fa referència a les causes obertes per "exercir drets fonamentals". És a dir, que la presidenta de Junts "no entra dins d'aquesta tipificació" i, per tant, tampoc dins l'amnistia.

Cas Volhov, segons cada causa

Tot seguit, ha estat preguntat per Volhov i ha assenyalat que "caldrà veure en quins termes cadascuna de les causes ha estat posada en marxa i es comptabilitza o no". Però ha estat repreguntat per casos relacionats amb requalificacions de terrenys (com podria ser el de Villa Bugatti), quan Antich ha assegurat que "en aquests casos està clar". "Cal distingir molt clarament les causes iniciades per delictes fiscals i les causes iniciades per exercir i defensar drets fonamentals, que per nosaltres és on hi hem posat tot l'èmfasi", ha aclarit.

Aquí és on la cosa s'ha embolicat, davant la pregunta sobre per què Borràs no i Volhov sí. El president d'Òmnium ha expressat que "el cas Volhov no és per exercir drets fonamentals". "Està clar que s'inscriu en el marc de la persecució política, però no dintre de les causes que nosaltres comptabilitzem", ha dit. Sembla que no s'hauria expressat del tot bé, ja que feia tan sols uns segons que havia dit que "caldrà veure en quins termes cadascuna de les causes ha estat posada en marxa i es comptabilitza o no". Ara, Antich ha puntualitzat que sí que s'inclouen persones investigades per Volhov a la llista de represaliats, sense especificar quines causes concretes.