L’exalcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (Junts), ha demanat al jutge del cas Volhov —sobre un suposat finançament il·legal de l’independentisme català a l’exili— que decreti l’arxivament de la seva imputació en la peça de Villa Bugatti perquè els “mísers indicis” apuntats per la Guàrdia Civil contra ell, no s’han ni demostrat en la instrucció d’aquesta causa. En concret, en la peça 5 del cas Volhov, s’investiga si Mir va cometre els delictes de tràfic d’influències i prevaricació per presumptament haver afavorit l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell per requalificar els terrenys de Villa Bugatti, i ubicar-hi un centre d’educació especial de la Fundació El Brot. Aquesta operació es va truncar amb la detenció dels investigats i escorcoll de dependències del consistori, a finals d’octubre de 2020. El fiscal d’Anticorrupció que està en la causa ha de respondre ara a aquesta petició, i després que el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ho acordi o no.

En la causa de Villa Bugatti, també són investigats l’exregidor d’Urbanisme, Enric Mir, que ERC va fer dimitir quan se li va trobar un sobre amb uns 38.000 euros al despatx municipal, i que després va aportar al jutjat que eren per una compra particular, així com Vendrell, i responsables del Departament d’Educació. Tots els investigats, entre els que també es troba l’arquitecte municipal de Cabrera, i els testimonis han negat qualsevol tracte de favor o il·legalitat, recorda la defensa de Mir, exercida pel penalista Jordi Pina.

L'operació urbanística

En l’escrit de defensa, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, l’advocat Jordi Pina exposa que va ser la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona (CTUB) qui va informar el consistori que com el projecte implicava un canvi d’ús —afegir l’ús d'equipaments a l’ús residencial i hoteler que ja tenia— calia realitzar una modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) en el sector les Corts 2- Villa Bugatti, i així es va fer. Per això, sosté que “ni l’Ajuntament de Cabrera ni Jordi Mir van intentar en cap moment agilitzar el procés urbanístic”, i hi afegeix que “tampoc haurien pogut perquè la modificació puntual del POUM que requeria, està subjecta a unes normes molt garantistes que impedeixen una ràpida tramitació i la major part externa a l’ajuntament”.

D'altra banda, l’advocat precisa que amb relació a les obres de reforma a la finca Vila Bugatti de l’any 2020, res en sabien el llavors batlle ni els responsables municipals i tècnics perquè “tan aviat com es va detectar que s’havien fet sense les llicències necessàries, es va iniciar un procediment sancionador”.

De 5 a 10 milions

L’atestat policial assegura que l’operació urbanística de 48.000 m² permetria revalorar les finques i passar dels 5 a 10 milions d’euros, i per això el magistrat va autoritzar els escorcolls, el 27 d’octubre de 2020, a la cerca d’aquests indicis delictius. I s'assegurava que els responsables polítics “haurien afavorit” Vendrell a impulsar aquest canvi urbanístic per permetre l'ús educatiu i continuar amb l’activitat de banquets de Villa Bugatti.

El 28 de novembre passat, Jordi Mir, alcalde de Cabrera de Mar des del 2011 fins a les eleccions municipals del maig, va declarar al jutjat com a investigat que no coneixia Xavier Vendrell d’abans, que va assistir a dues reunions amb els promotors del projecte urbanístic, i que el van estudiar perquè era beneficiós per al municipi. Hi va afegir que totes les actuacions dels tècnics van ser correctes i que l’aprovació inicial de la modificació urbanística es va fer en el ple municipal de 25 de febrer de 2020, sense cap irregularitat. Tot va quedar en l’aprovació inicial, sense la definitiva, ja que va irrompre la investigació de la Guàrdia Civil.

En l’escrit, també es recorda que el secretari municipal va declarar al jutjat com a testimoni i va assegurar que no havia rebut “cap suggeriment ni indicacions” de l’alcalde o el seu equip per accelerar el projecte de Vendrell.

Cap irregularitat flagrant

Així, l’advocat descarta que hi hagi proves per acusar Mir d’una de les modalitats de prevaricació urbanística, i recorda que la llei fixa que “només seran delictives actuacions conscientment arbitràries, això és, situacions en les quals existeixi una flagrant i grollera vulneració de la legalitat i ordenació urbanística impossible de sustentar-se tècnicament i jurídicament”, extrem que no s’ha produït a Villa Bugatti, i que si hi hagués algun error —hi afegeix— seria en l'àmbit del contenciós administratiu i no en l’àmbit penal.

Pina conclou que acusar Mir d’un il·lícit penal és “il·lusori i totalment allunyat de la realitat”, i per això demana l’arxivament de les actuacions contra l’exalcalde de Cabrera de Mar. Si la Fiscalia descarta seguir la investigació de Villa Bugatti, el magistrat n'haurà de dictar l'arxivament perquè no hi ha cap altra acusació a la causa.