Cinc entitats socials encapçalades per Òmnium Cultural han impulsat la campanya 'Demà pots ser tu-Mañana puedes ser tu' per cridar a la unitat i remoure consciències davant de l'actual "persecució de la dissidència" que veuen en l'Estat, amb vulneració de drets fonamentals com la llibertat d'expressió, ha explicat en roda de premsa aquest dijous el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri.

El portaveu ha alertat que l'independentisme català no és l'únic afectat, sinó que es persegueix a tot el territori espanyol a cantants, periodistes, pallassos, activistes i gent anònima: "Qualsevol persona en aquests moments pot ser sospitosa en aquest Estat", si qüestiona el 'règim del 78', ha dit.

Impulsa la campanya Òmnium juntament amb l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), l'Associació Irídia, l'Institut Internacional per l'Acció Noviolenta (Novact) i la Fundació per la Pau (Fundipau) -oberta a noves adhesions-, i consistirà en un vídeo en xarxes socials i cartelleria, a més d'organitzar actes com un debat el dissabte 14 d'abril a la presó Model de Barcelona.

César Strawberry i Cassandra Vera

Protagonitzen la iniciativa el president empresonat d'Òmnium, Jordi Cuixart; els músics condemnats a presó César Strawberry, Valtonyc i Pablo Hasél, que han assistit a l'acte, al costat de la periodista Mercè Alcocer, multada per la 'llei mordassa', i l'escriptora i activista Cassandra Vera, que va ser processada per tuits però va ser absolta.

També ha participat a la roda el comediant i regidor de Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona) Jordi Pesarrodona -que es va posar un nas de pallasso al costat d'un guàrdia civil-, investigat per delicte d'odi, desobediència i resistència a l'autoritat, que apareix a la campanya al costat de|juntament amb la periodista Cristina Fallarás i l'activista Helena Maleno.

20.000 d'investigats per la llei mordassa

L'any passat, 20.000 persones van ser sancionades o investigada per exercir la seva llibertat d'expressió en aplicació de la 'llei mordassa', ha dit Mauri: "Aquest any se celebren els 40 anys de la Constitució, però no podem commemorar que Espanya s'hagi situat en els estàndards europeus del que hauria de ser una democràcia consolidada", ha lamentat.

"És una causa general contra la democràcia", ha dit Mauri, davant de la qual cosa l'advocada d'Irídia Anaïs Franquesa ha explicat que porten des de 2010 alertant que hi ha una deriva autoritària, criminalització de la dissidència i ús desproporcionat de la força, avalat|recolzat amb reformes legislatives i penals, per la qual cosa ha cridat a la mobilització pacífica i a l'esperança.

Carta de Cuixart

En una carta des de la presó en la que porta des de fa 172 dies, Cuixart ha alertat que es tracta d'una onada repressiva que cada vegada anirà a més i afectarà qualsevol ciutadà: "Fa falta conjurar-nos perquè aquesta amenaça mai no segresti les ànsies de llibertat i democràcia" i no posi en risc els èxits de les lluites socials anteriors.

En l'acte, Valtonyc ha assegurat que és un fruiter que anirà a presó per haver fet cançons i per presumptes injúries a la Corona, com si no s'injuriés ella sola", ha dit, i ha assegurat que fa uns anys l'Audiència Nacional perseguia la lluita armada i el terrorisme, però com actualment no hi ha, persegueix a delictes d'opinió i, posteriorment, anirà contra|a buscar manifestants.

"La cara de l'odi"

Per la seva part, Pesarrodona ha destacat la perplexitat que li produeix que l'acció de vestir un nas de pallasso davant d'un agent ho va fer a la frontera de Bòsnia davant d'un soldat croat, en una acció de Payasos sense fronteres, sense que hi hagués conseqüències, i s'ha col·locat el nas per afirmar: "Segons la justícia espanyola, aquesta és la cara de l'odi", ja que podrien demanar-lo fins a 14 anys de presó.

Hasél ha explicat que pot ingressar a presó en els propers mesos per tuits i cançons i ha vist en això una falta de llibertat d'expressió: "Ningú de nosaltres no té llibertat per criticar la monarquia ni qualsevol altre pilar del règim", ha afirmat, per la qual cosa ha cridat a la solidaritat i la lluita antirepressiva contra el que considera un règim feixista.

Strawberry ha lamentat que es tracti d'imposar l'autocensura i aplicar la política del mieo, i ha citat l'activista nord-americà Martin Luther King: "No oblideu que tot el que va fer Hitler a l'Alemanya dels anys 30 era legal", mentre que Alcocer ha alertat de la necessitat que els periodistes tinguin llibertat d'expressió.

En una atenció als mitjans posterior, preguntat pels periodistes sobre un informe de la Guàrdia Civil en el que apareix Mauri, el portaveu d'Òmnium ha afirmat que es tracta d'"una aberració i no té cap lògica", perquè apareixen defensors de drets humans amb llarga trajectòria, i mostra la necessitat de lluitar per la llibertat.