Òmnium Cultural ha fet una encartellada arreu del país amb el lema "Protestar no és terrorisme" coincidint amb l'inici de la campanya electoral de les eleccions catalanes del 12-M. Segons ha explicat l'entitat, l'objectiu és denunciar la "persecució" contra l'independentisme i situar el conflicte polític com a "punt d'inici" de la campanya electoral. Així mateix, Òmnium demana als partits polítics i a les institucions un "compromís ferm" per defensar els drets fonamentals, entre els quals, el dret a protesta i l'exercici de l'autodeterminació. L'encartellada s'ha fet a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

Aquest dijous al vespre va arrencar la campanya electoral amb diversos actes de les formacions i Òmnium també s'hi ha sumat, però, en el seu cas, sense demanar el vot per cap formació, simplement reivindicant el dret a la protesta. Aquesta acció és molt similar a la que va fer el passat 11 d'abril desplegant una pancarta gegant a la Terminal 1 de l'aeroport del Prat de Llobregat per advertir els visitants que "A Espanya, protestar és terrorisme".

El lema estava escrit en anglès per denunciar la causa de Tsunami Democràtic que investiga 12 persones per terrorisme. Entre ells, un membre de la Junta Nacional d'Òmnium, Oleguer Serra, que fa poc va fer públic que està exiliat a Suïssa. Serra és un dels qui estan dins la causa que investiga l'Audiència Nacional (AN). En un acte que l'entitat independentista va fer a Perpinyà en suport a Serra, aquest va criticar durament que "tota la maquinària de l'Estat" treballi a tota marxa per vulnerar els drets de l'independentisme, amb acusacions "inversemblants i ridícules" com la de terrorisme davant d'allò que va ser una mobilització "exemplar i una de les majors demostracions de desobediència civil i d'acció no violenta". Oleguer Serra ha estat director general de l'entitat i actualment és membre de la Junta Directiva.

Investigats per terrorisme

A Serra s'hi sumen altres exiliats per la mateixa causa com el periodista Jesús Rodríguez i l’empresari Josep Campmajó. Tots ells s’exposen a ser jutjats i condemnats per terrorisme per la seva presumpta vinculació amb Tsunami i les protestes contra la sentència de l’1-O. Ara mateix no hi ha ordres de detenció contra cap dels investigats, però se’ls està començant a citar per declarar. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!