El lliurament del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes a l'escriptora Isabel-Clara Simó s'ha convertit aquest vespre en un acte de reivindicació del paper que ha assumit Òmnium en el procés polític català i la seva voluntat de resistir als embats que amenacen "la democràcia i les llibertats". "De 1963 a 1967 ens van il·legalitzar i avui tenim més de 63.000 socis. Franco no va acabar amb Òmnium i l'Estat espanyol tampoc ens aturarà", ha advertit el president de l'entitat, Jordi Cuixart, en el seu parlament al palau de la Música de Barcelona. 

Isabel-Clara Simó ha recollit el Premi emocionada amb un discurs irònic i ple d'humor, però també reivindicatiu. "Si estem segurs de nosaltres mateixos, si sabem de debò que volem la llibertat, no ens aturarà ningú. No hi haurà ningú que ens posi cap barrera. Ho aconseguirem amb el nostre afany de llibertat", ha assegurat.

L’escriptora ha invocat un proverbi llatí sapere aude a tall de consigna: “atreveix-te a pensar, a aprendre i a investigar”. “Atrevim-nos, gosem pensar per nosaltres mateixos i, aleshores, serem lliures”, ha reblat.

Seguia l'acte al Palau de la Música el president, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Prèviament, Cuixart ha recordat que l'Estat ha embargat 240.000 euros dels comptes de l'entitat, la mateixa quantitat que ha embargat a l'ANC com a sanció per l'ús de dades personals en l'elaboració de la gigaenquesta prèvia al 9-N, i ha atribuït aquest fet a una persecució.

"Denunciem un cop més aquesta persecució política amb recursos públics. Com no ens poden inhabilitar, intenten ofegar-nos financerament", ha advertit.

El president d'Òmnium ha reiterat que el referèndum és l'única sortida i que no hi haurà noves distraccions amb la tercera via. "Els catalans no serem mai més víctimes ni tampoc súbdits, sinó protagonistes del nostre destí", ha assegurat.

Igualment, s'ha referit a l'anomenada Operació Catalunya per assegurar que ja "estem acostumats a les campanyes de la por i per això no ens sorprèn el darrer capítol de la postveritat emprada per l'Estat i els seus altaveus: vincular el sobiranisme amb la violència".

"El sobiranisme és pacífic, transversal, interclassista i intergeneracional", ha subratllat tot aconsellant "serenitat, fermesa i unitat" per afrontar els "forts embats que amenacen la democràcia, les llibertats i les institucions pròpies del nostre país".