Òmnium Cultural ha donat el vistiplau aquest dissabte a la confecció d’una gran campanya unitària a favor del  en el referèndum d’independència de la propera tardor. “La proposta que fem als nostres 62.000 socis i al conjunt de la ciutadania de Catalunya és fer una campanya que reculli totes les sensibilitats en la defensa del . Haurà de ser aglutinadora de totes les opcions polítiques i dels moviments de base, tothom s’hi ha de sentir còmode”, ha explicat el president d’Òmnium, Jordi Cuixart.

“El moviment sobiranista és divers i plural, cadascú amb els seus matisos, i ningú se n'hauria de sentir exclòs”, ha reflexionat en veu alta el president d’Òmnium, que ha fixat el mes d’abril com a límit per presentar aquesta campanya. Paral·lelament, Cuixart ha aplaudit el suport final de la CUP als pressupostos de la Generalitat per al 2017: “Es tracta d’un pas més en la construcció de la República catalana. El sobiranisme demostra maduresa i sentit d’Estat”, ha valorat.

Negociacions CUP-JXSí

“Sempre hem dit que no entendríem que no es posessin d’acord les forces sobiranistes”, ha recalcat Cuixart, sobre les negociacions CUP-JxSí dels comptes per al 2017. “Per tant, una vegada més –i en contra del que ens volen fer veure des de l’estat espanyol, avui hem fet un pas més en la construcció d’aquesta República catalana”, ha afegit. “Es tracta d’una etapa que hem superat malgrat tots els malgrats”, pel que Cuixart entén que “s’ha posat en valor la transversalitat del moviment sobiranista i demostrat la seva maduresa i sentit d’Estat, que des de les entitats sempre hem reivindicat”.

Durant l'Assemblea General Ordinària (AGO) celebrada al Casinet d’Hostafrancs de Barcelona, s'ha aprovat amb un ampli consens el pressupost d'Òmnium i el seu pla de treball per al 2017. Un pla que passa, entre d’altres iniciatives, per impulsar aquesta gran campanya unitària a favor del sí en el referèndum. “Votar és la gran lluita compartida de la Catalunya del 2017 i per això apostem fermament per fer una campanya unitària pel  que aglutini tots els agents sobiranistes.

"Ara el gran consens de país es diu referèndum i la prioritat de l'entitat és guanyar-lo i construir la República catalana”, ha manifestat Cuixart davant dels prop de 500 associats presents a l’AGO. “Es tracta d’una campanya que haurà de posar en valor les virtuts del , que és la garantia a Catalunya de la cohesió social i de la defensa dels valors democràtics. I també de la independència dels poders polítics i jurídics”, ha enumerat el president d’Òmnium.

La "farsa" de l’Operació Diàleg 

De fet, durant l’assemblea de l’entitat també s'ha posat l’accent en la necessitat de defensar les institucions i els càrrecs electes: “La democràcia i la llibertat d'expressió estan en perill constant i cal una mobilització permanent, una resposta serena i ferma”, han recalcat des d’Òmnium.

“Aquests judicis [en referència al del 6-F] demostren un cop més que l'Operació Diàleg de l'Estat és una farsa. Jutjar i inhabilitar representants polítics per posar urnes és un despropòsit que no podem tolerar si volem viure en democràcia”, han assegurat des de l’entitat sobiranista. “Si no volem seguir vivint en una autonomia intervinguda per la justícia espanyola, no podem quedar-nos quiets", han puntualitzat des d’Òmnium, que considera que “la unitat és la nostra principal arma”. 

Cas Santiago Vidal

Sobre la polèmica endegada per les declaracions de l’exjutge i senador d’ERC, Santiago Vidal, des d’Òmnium Cultural s’hi ha volgut passar de puntetes. “Ara és l’hora de la responsabilitat i de saber treballar amb el principi de discreció”, ha apuntat Cuixart. “I, sobretot, és molt important que cadascú sàpiga estar al lloc que li pertoca”, ha afegit just abans de concloure que “entenem que els partits polítics han actuat amb diligència en aquest afer".