Preocupació de les entitats de la societat civil pels aldarulls i els disturbis que han tingut lloc les darreres dues nits en diverses ciutats catalanes, especialment a Barcelona, en el marc de les protestes contra la sentència. Fins a 13 entitats, entre les que hi ha Òmnium i l'ANC, han impulsat un comunicat de rebuig a la violència. En ell recorden el caràcter pacífic que sempre han tingut les manifestacions independentistes i avisen que els aldarulls poden portar a un espiral "perillós" que provoqui "danys irreparables". A més, defensen que no aporta "cap avenç" ni en l'alliberament dels presos ni en la resolució del conflicte.

Consideren que el "bloqueig, la frustració i la intensificació de la repressió i la sensació de manca de sortides poden portar a algunes persones a qüestionar la mobilització no violenta" però, malgrat això, demanen seguir optant per aquesta via. Tot i això, també rebutgen la "violència policial" i exigeixen que "s'investiguin i es depurin responsabilitats". En aquest punt, defensen que en els darrers dies s'han pres "mesures d'excepcionalitat totalment contràries a la proporcionalitat, a la presumpció d'innocència i a les garanties jurídiques". 

L'activista i exdiputada de la CUP Gabriela Serra ha estat l'encarregada de llegir el comunicat en una convocatòria d'urgència organitzada a primera hora de la tarda a la seu de la Fede, on els signants han realitzat una fotografia de família. En ella hi havia la Fede, Fundipau, el Consell de la Joventut, Unió de Pagesos, CIEMEN, Centre Irídia, Observatori DESC, Entrepobles, Novact, En peu de pau i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, a més d'Òmnium i l'ANC.