La polèmica conferència del jutge Manuel Marchena al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) no passarà desapercebuda. L'ANC i Òmnium Cultural ja han anunciat que es mobilitzaran contra qui és president i ponent de la sentència que va condemnar els líders independentistes catalans. Les dues entitats ja ha anunciat que faran una "acció sorpresa" contra la presència del jutge davant del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona. Més enllà del rebuig social que pugui generar la seva visita a Barcelona, també ha aixecat crítiques dins del mateix ICAB, ja que advocats catalans consideren una provocació que es convidi Marchena. La conferència que té previst fer, sota el títol Intel·ligència artificial i procés penal, s’ha programat pel pròxim dilluns, 4 de juliol, a la seu del Col·legi d’Advocats de Barcelona, i tant Òmnium com l'ANC han convocat a les quatre de la tarda a les portes. 


🔴 Protestes per la visita del jutge Manuel Marchena a l'Advocacia de Barcelona | DIRECTE
 

Des de la secció de Dret Penal del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, davant la polèmica, van exposar que el tema escollit és d’actualitat, tant pel que fa als casos penals com a les responsabilitats civils futures, i que s'haurà de legislar per regular-ho. Es podria haver escollit un altre ponent? Sí, s’admet des de la secció, però s’afegeix que, al final, tots els recursos de cassació sobre intel·ligència artificial recauran a la sala que presideix el jutge Marchena i, per tant, van indicar, serà interessant conèixer el seu parer.

 

Polèmiques similars

La polèmica ja es va fer sentir a l’advocacia de Barcelona quan la secció de Dret Penal va convidar el fiscal del Tribunal Suprem Javier Zaragoza per debatre sobre l’enèsima reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal perquè la fiscalia dirigeixi la investigació, com té la majoria de països europeus i que a l’Estat espanyol se suspèn a darrera hora. En aquell cas, la Comissió de Dones Advocades de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) va anunciar que abandonava el Congrés de l'Advocacia de Barcelona perquè hi participava Zaragoza. La Comissió de Dones Advocades seguia així el camí que també va anunciar la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia de l'ICAB, que va argumentar que no participaria en el congrés perquè Zaragoza representa “la màxima expressió i la punta de llança de la repressió de l'Estat contra els ciutadans de Catalunya i el seu govern”. 

Dos anys abans, el 23 de febrer de 2018, també es va viure una situació excepcional al Col·legi en un acte commemoratiu dels 50 anys d’exercici d’advocats. El llavors president del Parlament, Roger Torrent, va fer un discurs i va criticar que existeixin “presos polítics”, fet que va provocar que la llavors degana Gay el renyés amb un “així no, president”, vídeo que es va fer viral, i que va provocar que el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, i el fiscal Superior de Catalunya, Francisco Bañeres, s’aixequessin de l’acte en senyal de protesta. Recentment, aquesta escena va ser qualificada pel magistrat del Tribunal Constitucional (TC) Ramon Sáez Valcarcel, com a motiu per recusar Barrientos, a més d’unes declaracions en el cas del president Quim Torra, que la majoria del tribunal va descartar. Ara, Torrent, a través del seu advocat Andreu Van den Eynde, ha recusat Barrientos per falta d’imparcialitat i haver expressat rebuig a la seva ideologia, la independentista, fet que ha provocat que es reuneixi una sala especial per resoldre aquesta recusació, i que pot endarrerir el judici contra Torrent i membres sobiranistes de la Mesa del Parlament per desobediència al TC, prevista per a mitjans de juliol.