Creix el malestar dels advocats catalans per la presència del fiscal del Tribunal Suprem Javier Zaragoza al Congrés de l'Advocacia de Barcelona. La Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) ha decidit no participar al congrés, que se celebra del 29 de juny al 3 de juliol, en senyal de protesta per la invitació a Zaragoza, un dels representants dels Ministeri Públic al judici de l'1-O.

En un comunicat duríssim, la Comissió de Defensa justifica la seva decisió en què el fiscal Zaragoza "representa la màxima expressió i la punta de llança de la repressió de l'Estat contra els ciutadans i ciutadanes de Catalunya i el seu govern". 

En segon lloc, sostenen que l'actuació de Zaragoza en el judici del procés als líders independentistes -9 dels quals continuen empresonats- "va comportar la vulneració dels drets fonamentals dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya i dels polítics que els representen".

judici proces public raul romeva bancUna de les sessions del judici al Tribunal Suprem contra els líders independentistes / EL NACIONAL

Altaveu de l'extrema dreta

També s'assenyala al comunicat que l'actuació de Zaragoza durant el judici "va suposar que s'intentessin validar els informes tergiversats de la Guàrdia Civil" i es va convertir en "altaveu de l'extrema dreta en defensa de la unitat d'Espanya i la criminalització de l'exercici dels drets fonamentals de ciutadans i ciutadanes de Catalunya".

Per això, entenen que la invitació al fiscal del Suprem per part del Col.legi d'Advocats de Barcelona suposa "validar" la trajectòria i actuacions del fiscal Zaragoza "i fins i tot retre'n homenatge".

Neutralitat del Col·legi d'Advocats

I conclouen que la gravetat de la vulneració de drets i llibertats que al seu parer ha suposat el judici al procés "no és compatible amb la postura de pretesa neutralitat que el Col·legi ha afirmat que adoptava per a justificar iniciatives com aquesta".

La Comissió de Defensa de l'ICAB tenia previst intervenir en un dels webinars del congrés de l'Advocacia, titulat "Les mesures proposades pel CGPJ en el Pla de xoc en l'administració de Justícia" per tal d'efectuar-ne una anàlisi crítica.

Imatge principal: El fiscal Zaragoza durant un acte a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca / EFE