La Comissió de Dones Advocades de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) ha anunciat aquest dilluns que abandona el Congrés de l'Advocacia de Barcelona, que s'esdevé a la capital catalana, perquè hi participa el fiscal del Tribunal Suprem Javier Zaragoza.

La Comissió de Dones Advocades segueix així el camí que també ha anunciat aquest dilluns la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia de l'ICAB, que ha argumentat que no participaria al congrés perquè Zaragoza representa “la màxima expressió i la punta de llança de la repressió de l'Estat contra els ciutadans de Catalunya i el seu govern”.

D'aquesta manera, la Comissió de Dones Advocades ha volgut fer públic que comparteix “totalment” els motius exposats per la Comissió de Defensa i que se suma a la seva denúncia.

Javier Zaragoza ACN

El fiscal Javier Zaragoza durant el judici contra els líders independentistes al Tribunal Suprem / ACN

La Comissió de Dones participava al congrés amb dues ponències, una que ha fet aquest dilluns i una altra que havia de fer dimecres. Aquesta segona, però, no tindrà la presència de l'entitat.

"Plena autonomia"

Després de saber la queixa i que la Comissió de Defensa es desmarqui del congrés, la Junta de Govern de l'ICAB ha emès un comunicat en què s'apunta que "el programa i els participants de les conferències del Congrés de l’Advocacia de Barcelona han estat dissenyats i escollits, amb plena autonomia, per les diverses seccions i comissions de l’ICAB, pedra angular de la corporació".

En aquesta línia, la Junta posa de manifest que l'aportació de les seccions dona valor "a la formació, la transversalitat i la pluralitat" del col·legi i considera que mereixen tot el "respecte i reconeixement".

Sobre la ponència en què es preveu la participació de Zaragoza, la Junta matisa que els intervinents han estat convocats i convidats concretament per les seccions de penal i constitucional.

"Cap dels ponents se l'ha portat com a invitat d'honor, ni per les seccions, ni per la Junta de Govern", recull el comunicat. A més, puntualitzen que els ponents d'aquesta conferència han estat tractats "de la mateixa manera" que la resta de ponents d'altres conferències.

Per altra banda, recorda que d'acord amb els Estatuts de l'ICAB, l'òrgan de direcció de les seccions i les comissions de persones col·legiades han estat elegides democràticament pels membres d'aquestes. Per això, remarquen, les propostes, accions o decisions no són censurades o vetades per la Junta.

Per tot plegat, l'òrgan de govern de l'ICAB manifesta "el seu màxim respecte a la plena autonomia i llibertat d'expressió", tant de les persones que estan d'acord com de les que no amb les ponències organitzades.