L'ANC i Òmnium han mostrat el seu suport a les consultes que es fan avui al País Basc sobre la independència, organitzades per la plataforma ciutadana Gure Esku Dago. Aquesta plataforma ha plantejat les consultes amb una única pregunta: "Vols que la ciutadania basca decideixi el seu futur polític per si mateixa i lliurement?".

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha dit que l'autoorganització i mobilització que es viu aquest diumenge al País Basc és "imprescindible". Mauri ha afegit que és aquesta mobilització social la que fa por a l'Estat espanyol, com demostren els escrits d'acusació contra els presos i exiliats.

Mauri ha explicat que la seva presència es deu a “la solidaritat amb el poble basc, com el poble basc ho ha estat sempre amb el poble català", i ha posat especial èmfasi en la solidaritat després del referèndum de l'1-O.

Per la seva banda, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha atès als mitjans de comunicació i ha dit que el dret a l'autodeterminació "és universal" i que només es guanya a base d'exercir-lo. Tampoc ha volgut oblidar-se de l'entitat organitzadora de la consulta, a la qual considera una associació "germana" i a la qual ha donat molts ànims per continuar fomentant la mobilització popular al País Basc.

Les consultes populars sobre la independència del País Basc, organitzades per l’entitat Gure Esku Dago, es fan aquest diumenge a Sant Sebastià, Irun, ZallaBalmaseda i Alonsotegi. Estan cridades a participar-hi més de 220.000 persones.