Fa 764 dies que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són a la presó -728 preventivament i només 35 amb sentència ferma-. Aquest dimarts, tant ells com la resta de condemnats per l'1-O han rebut una alenada d'aire per part d'Amnistia Internacional. L'entitat ha fet públic un informe en el qual avisa que lluitarà per l'alliberament dels Jordis, que defensa que cal que sigui immediat. A més, esmena el gruix del redactat de la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes catalans. En qüestiona l'essència, que és la interpretació del delicte de sedició que fan els magistrats i que, segons apunten, és una amenaça per als drets col·lectius de llibertat d'expressió i de reunió pacífica i criminalitza les protestes legítimes. Òmnium aprofita l'informe per interpel·lar Sánchez i Iglesias. 

En resposta a aquest veredicte, la junta d'Òmnium Cultural ha fet una contundent declaració per exigir l'Estat espanyol que compleixi amb l'exigència de posada immediata en llibertat que fa la principal ONG de defensa dels drets humans a nivell internacional. Hi ha posat veu Marcel Mauri, el vicepresident de l'entitat, que encara presideix Cuixart des de la presó. Més enllà d'insistir una vegada més en l'excarceració, que tal com recorden, han demanat una cinquantena d'organitzacions i personalitats internacionals, des d'Òmnium s'adrecen directament el tàndem Pedro Sánchez-Pablo Iglesias. 

"No hi pot haver un govern progressista i defensor dels drets humans que faci cas omís a informes com el d'Amnistia Internacional o les Nacions Unides", ha afirmat Mauri. Per a Òmnium, el veredicte de l'ONG, "similar al què s'ha produït també en casos de presos polítics a Rússia, Polònia o Turquia, li fa més difícil a l'Estat seguir mirant cap a una altra banda".

junta directiva omnium marcel mauri   mireia comas (2)

En una setmana expira el termini de l'ONU

En aquest sentit, l'entitat recorda que d'aquí a molt pocs dies, el 27 de novembre, venç el termini que va fixar el grup de detencions arbitràries de Nacions Unides que rebutjava l'empresonament dels presos independentistes catalans. I afegeixen que "és incomprensible la configuració d'un govern progressista a l'Estat que incompleixi els dictàmens dels organismes més rellevants d'Europa i el món en matèria de drets humans". 

El propi Cuixart s'ha fet ressò de l'informe d'Amnistia a través del seu compte de Twitter. A més d'adjuntar el document, avisa que els dos anys i un mes que ja fa que viu entre reixes no el conduiran a "cap renúncia". 

Òmnium traslladarà tots els posicionaments i les demandes recollides de múltiples entitats i personalitats al llarg dels darrers dos anys als grups polítics, al Síndic de Greuges, al Defensor del Poble i a tots els agents internacionals amb qui han "teixit una relació de confiança".