El currículum oficial del ministre espanyol d’Exteriors, Josep Borrell, publicat pel web de la Moncloa és, juntament amb el de Pedro Duque, un dels més extensos. Recull, entre d’altres qüestions, que el de la Pobla de Segur és enginyer aeronàutic, doctor en Ciències Econòmiques i màster en Matemàtiques Aplicades.

Així mateix, es recorda que ha exercit els càrrecs de secretari general del Pressupost (1982-1984), secretari d’Estat d’Hisenda (1984-1991) i ministre d’Obres Públiques, Telecomunicacions, Transports i Medi Ambient (1991-1996), a més de president del Parlament Europeu i president de la Comissió d’Ajuda al Desenvolupament de l’Europarlament durant la legislatura 2004-2009, exercint el primer càrrec durant la primera meitat de la legislatura i el segon en la segona meitat.

Al seu currículum també s’esmenta que a l’abril del 1998 va ser el guanyador de les eleccions primàries al PSOE per designar candidat a la presidència del Govern. Amb tot, no s’explica per què, si va triomfar en unes primàries, no va arribar a concórrer a les eleccions i s’omet del tot el seu pas per la multinacional Abengoa, dos aspectes que clarament enfosqueixen la seva trajectòria política.

Candidat ‘interruptus’

Borrell va guanyar les primàries del PSOE l’any 1998, i això que s’enfrontava a un candidat oficialista, Joaquín Almunia, però no va arribar a ser el candidat del PSOE en les eleccions de l’any 2000, que finalment va guanyar José Maria Aznar.

I no ho va ser perquè el 1999 es va veure forçat a abandonar la seva cursa cap a la Moncloa esquitxat pel cas del presumpte frau fiscal en què es van veure implicats dos excolaboradors seus a Hisenda, Josep Maria Huguet y Ernesto de Aguiar.

El pas per Abengoa

Però si la raó de la carrera truncada cap a la Moncloa s’omet al currículum, tampoc es fa cap esment del pas de Borrell per la multinacional Abengoa, que és el punt més fosc de la seva trajectòria.

Borrell va ser conseller d’Abengoa entre 2009 i 2016 i membre dels comitès d’auditoria, nomenaments i retribucions, a més de president del comitè d’estratègia i tecnologia, on es va veure esquitxat en una causa judicial oberta sobre la cúpula de l’empresa per mala gestió en l’exercici del 2015.

Tot i que Borrell finalment no va ser imputat per presumpte falsejament dels comptes d’Abengoa, va haver de declarar com a testimoni en el judici d’octubre del 2017 sobre les indemnitzacions que haurien rebut l’expresident d’Abengoa Felipe Benjumea, l’exconseller delegat Manuel Sánchez Ortega i tres alts càrrecs més, que van ser jutjats per administració deslleial, per bé que van ser absolts.