Olga Tubau ha rebut la filtració de la sentència del major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, per sorpresa, mentre esperava demà poder llegir la resolució. Els procuradors estaven citats a les 9.30 hores, però fonts judicials han filtrat a alguns mitjans de Madrid la resolució i l'espera ha passat a ser notícia de darrera hora i sorpresa.

L'absolució, per molt evident que pogués ser, en el context polític actual i amb els antecedents de les sentències relacionades amb el procés que han anat sortint sempre condemnatòries, era una opció dubtosa.

"Estem feliços i emocionats", ha dit Tubau a ElNacional.cat moments després de conèixer la sentència filtrada per diferents mitjans. Els arriba la notícia per la premsa i sense poder llegir ni confirmar amb fonts oficials la sentència.

Cap dels acusats té notificació oficial i han anat coneixent amb comptagotes detalls de la resolució judicial que finalment els absol a tots. Entre els detalls que s'han conegut hi ha que la magistrada presidenta s'ha quedat sola demanant la condemna i ha hagut de fer un vot particular.

Al llarg del judici, el relat de la Fiscalia per rebel·lió es va anar esvaint fins a arribar al punt de posar sobre la taula el delicte de desobediència. Una sortida a l'embolic judicial en el qual, primer la magistrada Carmen Lamela i després Pablo Llarena, van voler implicar els Mossos d'Esquadra en el litigi judicial pel referèndum de l'1-O.

El cas queia a mesura que avançava el judici. Ni tan sols els testimonis de la Fiscalia, la Guàrdia Civil, parlaven ja de les "cares d'odi i ràbia" que van descriure al Suprem, ni la descripció del "tumult", ni el pretext que la multitud "anava armada amb paraigües" l'1-O. 

L'informe final de Tubau va acabar de matar el cas. Un informe que va posar el punt final a mesos de feina magistral i que va acabar emocionada.

Sensació agredolça

Cap dels acusats té la notificació oficial. Tots ho saben per la premsa i ho reben amb una sensació agredolça. Pere Soler, exdirector de la Policia, veu com quedarà lliure de tota culpa, si es confirmen les informacions, mentre que el conseller de qui rebia ordres, Joaquim Forn, compleix una de les penes més altes per sedició.