Entre el triplet d'advocats del judici al major Josep Lluís Trapero i la cúpula d'interior hi ha Olga Tubau. Alguns ja la van poder veure en acció en el judici al Tribunal Suprem acompanyant Trapero, que va declarar com a testimoni. Les seves intervencions en el moment just i el seu saber estar va ser el preludi de tota una exhibició d'estratègia de defensa que s'ha començat ja a veure aquesta setmana a l'Audiència Nacional.

El tastet del Tribunal Suprem va ser l'avantsala del que vindria un any després.

Aquesta setmana, Olga Tubau va fer perdre els nervis a Diego Pérez de los Cobos. Mai fins ara havien vist el que va ser responsable de la coordinació del dispositiu policial de l'1-O perdent el control.

L'advocada entra en joc com en un combat d'esgrima i sense que se n'adoni l'adversari li fa caure el floret.

Tubau és contundent, a la vegada que pacient en la seva ferma voluntat de desmuntar els casos en els quals treballa amb un treball silenciós i molt laboriós. L'advocada encercla la presa fins a deixar-la perduda en el seu relat. I així va ser amb De los Cobos. 

Els seus interrogatoris comencen provocant respostes curtes per situar els fets i, amb una mena de dansa hipnòtica, Tubau arriba al final acorralant el testimonis. 

L'advocada ho fa, a més, amb un estil elegant. És una dama enmig d'un terreny pantanós que va desgranant el relat sense enfangar-se. El seu estil peculiar, quan repregunta, quan repeteix paraules concretes de les respostes, no només remarquen la importància que vol donar en cada una de les seves preguntes per activar l'atenció del Tribunal, sinó que, a més, posen molt nerviós el testimoni que pot perdre el relat i fer un mal pas enmig de la seva declaració afavorint el seu client.

Un estil que fins ara els espectadors del judici del procés no havien pogut tastar. És una defensa tècnica, com la que va tenir l'advocat del conseller Joaquim Forn, Xavier Melero, i que capta l'atenció i pot arribar a desmuntar algunes de les acusacions. Tubau, però, no ho té fàcil. S'enfronta als 11 anys per rebel·lió que demanen per a Trapero i 4 anys a Teresa Laplana, de qui també és advocada.

L'advocada es va llicenciar el 1985 per la Universitat de Barcelona i es va formar al despatx Jufresa, que va ser bressol de prestigiosos advocats catalans. Olga Tubau —del bufet Tubau & Lajara & Echavarri— va ser també advocada de Santi Vidal en el procés obert al jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, origen de tota la causa general contra l'independentista.

Recomanada a Trapero pels serveis jurídics del Departament d'Interior, l'advocada va arribar avalada per la credencial d'haver aconseguit, contra pronòstic, l'absolució dels antiavalots acusats de rebentar l'ull a Ester Quintana amb una pilota de goma. Va assumir el cas en la seva recta final, però li va donar la volta sembrant el dubte sobre l'artefacte que va provocar les lesions. Ara té la difícil missió de salvar Trapero i Laplana.