Oleguer Pujol i Ferrusola (Barcelona, 1972) és el més petit dels set fills de l’expresident de la Generalitat. Casat i amb dos fills, és llicenciat en Esade i ha centrat la seva activitat professional en el sector de la inversió immobiliària com a director de Drago Capital, entre el 2001 i el 2013.
A diferència del seu germà Oriol, o del primogènit, Jordi., conegut com Júnior, Oleguer es mantenia lluny de la política tot i que se'l considera un dels organitzadors de la campanya independentista "Freedom for Catalonia" als Jocs de Barcelona'92. Però el 2014, i després de la confessió pública del seu pare, va ser imputat en el cas de la “deixa”, la suposada herència que els Pujol van mantenir a l’estranger durant 30 anys oculta al fisc.
Quan va comparèixer al Parlament -a l’igual que la resta de membres de la família-, davant la denominada comissió del frau, va sorprendre als diputats el to educat i la seguretat amb què Oleguer es va expressar en tot moment durant la compareixença, a diferència del seu germà gran, considerat l'administrador a l'ombra de la fortuna familiar, i, fins i tot, dels seus pares. "No tinc diners sense regularitzar", va assegurar davant els diputats. Més d'un en va sortir gairebé convençut.
Operació amb el Grup Prisa
I és que en aquella comissió parlamentària, que presidia el diputat de la CUP David Fernàndez, el fill petit dels Pujol també va negar haver intervingut en cap operació rellevant a Catalunya, fora de la compra de la seu de la Cadena Ser a Barcelona, al carrer Casp, el 1997, dins d'una operació més genèrica amb dues seus del grup Prisa a Madrid. De la mateixa manera -en aquest punt, en plena coincidència amb la resta de membres de la família- va atribuir les investigacions a una "causa general" que va provocar un "escorcoll innecessari" del seu domicili a Barcelona. No es va mossegar la llengua a assegurar que els agents de la UDEF van sortir de casa seva amb "caixes buides" per amplificar l`efecte mediàtic de l'operació.
Però l'Agència Tributària constataria que Oleguer va rebre almenys deu transferències de diners entre 1992 i 1999 de comptes que gestionava Júnior, del “patrimoni comú” familiar. I, posteriorment, va ser imputat per blanqueig de capitals i frau fiscal arran de la compra per part de Drago Capital de 1.152 oficines del Banc Santander l’any 2007 per més de 2.000 milions d’euros. La justícia espanyola investiga els nexes entre tots aquests moviments.
El més petit de tots és l’únic membre de la família que al seu dia va aparèixer, a més, en els denominats Papers de Panamà. Oleguer hauria autoritzat amb la seva firma el desviament d’una comissió de 6,8 milions d’euros relacionada amb la venda de les oficines del Santander que, pistreriorment li hauria reemborsat 5 més a través d’una altra firma offshore. L'abril del 2016 va negar però tota relació d'ell o del clan Pujol amb l'assumpte de Panamà.
La Fiscalia Anticorrupció l'ha acusat ara de blanqueig de capitals i ha demanat l'ingrés en presó que el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha descartat. És Oleguer el cervell de les operacions d'enginyeria financera global que haurien tingut el seu origen en la famosa deixa de l'avi Florenci?