Comença la Diada Nacional de Catalunya, i el tret de sortida l'ha donat, com ja és habitual, l'ofrena floral al monument de Rafael de Casanova. Els primers en fer-ho han estat els membres del Govern encapçalats pel president Quim Torra, els han seguit els membres de la Mesa del Parlament i l'Ajuntament de Barcelona. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet l'ofrena lluint un llaç groc a la solapa de l'americana.

EL NACIONAL colau llaç groc Diada   Sergi Alcàzar

Al llarg de la jornada matinal diversos representants de la societat civil i política faran les seves ofrenes davant del monòlit, situat a la cruïlla dels carrers Ali Bei i Ronda de Sant Pere de la capital catalana, just en el punt on el conseller en cap de Barcelona va caure ferit l'11 de setembre de 1714 durant la Guerra de Successió. 

EL NACIONAL - Govern ofrena floral Rafael Casanova - Sergi Alcazar

Artadi reclama a Sánchez una "solució política"

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha exigit la llibertat immediata dels presos polítics i ha reclamat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que doni una "solució política a un repte polític" com el que hi ha a Catalunya.

En declaracions als mitjans després de l'ofrena del Govern davant el monument, ha confiat que la manifestació independentista d'aquesta tarda a Barcelona serà multitudinària, cívica i pacífica i es demostrarà que a Catalunya hi ha almenys dos milions de persones "determinades a exercir el dret a l'autodeterminació".

Per últim, Artadi ha defensat que a Catalunya "no hi ha cap problema de simbologia al carrer". "Els carrers no han de ser neutrals sinó plurals, i s'ha de poder conviure amb la diversitat. Endavant a la gent a expressar-se. Si la gent vol posar estelades i llaços grocs, que ho facin", ha conclòs.

Torrent assegura que "és una Diada excepcional"

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha recordat que es tracta d'una "Diada excepcional" perquè "hi ha presos polítics". Alhora ha assegurat que la "voluntat" i "l'objectiu" és que la Diada de l'Onze de Setembre "sigui un dia per expressar-se en llibertat". En aquest sentit, ha dit que "la Diada és de tothom, per viure-la com es vulgui". 

"Volem els presos i els exiliats aquí amb nosaltres", ha reivindicat Torrent. "La resposta a la situació política serà política i democràtica", ha confiat el president del Parlament. 

Colau recorda els presos polítics

L'alcaldessa de Barcelona ha recordat als presos polítics i ha insistit en que no haurien de ser a la presó: "Avui cal parlar de les absències" i ha afegit que és una situació injusta. "Tinc moltes discrepàncies polítiques amb els independentistes però defenso els drets i les llibertats dels nostres adversaris", ha dit en declaracions als mitjans després de l'ofrena.

EL NACIONAL - Ofrena floral Rafael Casanova Colau - Sergi Alcazar

En clau estrictament democràtica i pel bé de Catalunya, ha dit, l'alcaldessa ha decidit que "la seva obligació" és només comentar aquesta qüestió i no ha acceptat preguntes sobre l'actualitat política.

Aragonès condiciona el diàleg als presos

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha reclamat la llibertat dels presos polítics i la fi dels processos judicials contra els exiliats, per aconseguir així fomentar un diàleg i negociació Generalitat-Estat amb "llibertat". Aragonès ha demanat a Sánchez demostrar que és diferent al seu antecessor, Mariano Rajoy, i "tregui el conflicte dels tribunals" per donar-hi una resposta política i no judicial.

Iceta crida a "superar les divisions"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha cridat a "superar les divisions" i a trobar un camí que permeti avançar en l'autogovern i el finançament català a través d'àmplies majories. Iceta ha fet "una crida al respecte de totes les idees i a l'esperit unitari d'una Diada que és de tots, però que sobretot, cal fer-la de tots".

Xiulets durant les ofrenes

Diversos grups parlamentaris entre d'altres associacions, com organitzacions sindicals, el FCBarcelona, han prosseguit a fer les seves ofrenes. 

Barça ofrena Rafael Casanova Diada 2018 Sergi Alcàzar

EL NACIONAL - ofrena floral PDECAT - Sergi Alcazar

Els xiulets per part dels manifestants han arribat quan ha estat el grup d'ultradreta Plataforma per Catalunya (PxC) qui s'ha preparat per fer la ofrena. 

pxc ofrena floral rafael casanova sergi alcazar

Crits de "llibertat" i "fora, hora!" han acompanyat a PxC fins davant de la figura de Rafael Casanova, on han deixat la seva ofrena després de sentir els Segadors.