Al més pur estil Zapatero quan va prometre respectar l’Estatut que sortís del Parlament, Pedro Sánchez ha allargat la mà als independentistes catalans. En la seva rèplica al portaveu del PDeCAT Carles Campuzano durant el debat de la moció de censura, el secretari general del PSOE ha fet una crida a recuperar el diàleg. Algunes de les qüestions que ha posat sobre la taula són el reconeixement nacional o les lleis tombades pel Tribunal Constitucional.

En aquest sentit, Sánchez ha defensat que alguns dels punts plantejats per Carles Puigdemont i Artur Mas al govern espanyol, en les legislatures passades, són perfectament assumibles. “Sempre que sigui dins la Constitució i l’Estatut, ens trobarem. I a partir d’aquí construirem”, ha sostingut l’aspirant a la Moncloa.

Pel que fa al reconeixement nacional, el dirigent socialista ha defensat que hi ha territoris de l’Estat espanyol que se senten una nació. “Cal vincular el fet de ser nació amb l’exercici d’una sobirania compartida”, ha indicat. “Hi ha mecanismes a explorar per a garantir aquest projecte comú”, ha afegit.

Per altra banda, també s’ha referit a les lleis aprovades pel Parlament i tombades pel Tribunal Constitucional “per l’acció del Govern espanyol”. Sobre aquestes normes, Sánchez ha garantit que se’n pot “parlar i dialogar”. Algunes d’aquestes lleis van ser aprovades per unanimitat de la cambra, fins i tot amb el suport del PP.

No hi ha presos polítics

Per altra banda, en resposta al portaveu d’ERC Joan Tardà, Pedro Sánchez ha negat que “existeixin presos polítics en una democràcia consolidada” i ha rebutjat que la justícia espanyola no sigui independent. No obstant això, ha reivindicat que ERC i el PSOE s’ha posat d’acord “en nombroses ocasions”.

En aquest sentit, el dirigent socialista ha tornat a defensar un “diàleg” que permeti trobar una “solució política” al conflicte. "Intueixo de les seves paraules que la clau té a veure amb superar la dinàmica de blocs i obrir espais de diàleg i consens", ha dit el presidenciable.