La segona volta de les primàries del Partit Popular ha esdevingut una acarnissada lluita pels suports de l'exsecretària general, Maria Dolores de Cospedal, entre Pablo Casado i Soraya Sáenz de Santamaría. Cospedal va assegurar la mateixa nit electoral que no aspirava a càrrec, però va advocar perquè el seu equip fos tingut en compte. Casado se'n fregava les mans, en considerar que el vot anti-Soraya el beneficiaria, però en les darrers dies un seguit de compromissaris es comencen a manifestar per la llibertat d'elecció, i l'exvicepresidenta s'ha passat a l'atac.

Fonts de la seva candidatura asseguraven aquest dilluns que les xifres il·lustraven la possibilitat d'imposar-se al XIX congrés del PP, que se celebrarà els dies 20 i 21 de juliol. Tindran dret de vot almenys 3.134 compromissaris, que són els representants que la militància escollits per les bases el mateix 5 de juliol, quan l'exnúmero dos de Mariano Rajoy es va imposar a l'exvicesecretari de comunicació per 1558 vots. En el repartiment inicial, Santamaría partia amb més de 1100 representants, i Casado amb més de 800. Cospedal, vora dels 600, cosa que decantaria la votació.

El fet és que els partidaris de l'exdirigent del partit consideren que el PP ha de mantenir la idea que s'imposi la llista més votada, proclama que la formació conservadora sempre ha demanat aplicar als municipis, a les comunitats i a les generals, o bé, volen llibertat de vot perquè confien més en la gestió de Santamaría que en la de Casado, per la seva inexperiència al capdavant de la formació o preferència de parers. Per aquest motiu, l'equip de l'exvicepresidenta manté l'oferta d'integració al jove popular i a Cospedal, arxi-enemiga i rival tots aquest anys al capdavant del PP.

Així les coses, Casado vol plantar batalla: exigeix un debat que sigui cara a cara amb Santamaría, a qui li retreu l'Operació Diàleg amb la Generalitat de Carles Puigdemont. Davant d'això, l'excap de gabinet de Rajoy, Jose Luis Ayllón, l'avisa que es pensi l'enfrontament amb Soraya, coneguda per la seva capacitat dialèctica als debats al Congrés. El fet és que els moviments al si del cospedalisme amenacen de fer saltar el front anti-sorayista que l'exvicesecretari podria haver endegat, després de rebutjar la integració sota el paraigües d'SSS per fer-se amb el lideratge del PP.