Tots els grups del Parlament menys C’s han registrat una resolució al Parlament perquè les obres d’art de Sixena es quedin al MNAC. La proposta de resolució es votarà al ple de la cambra catalana del proper dimecres.

El text, pactat entre JxSí, PSC, CSQP, PPC i CUP, insta el Govern a portar a terme “totes les accions que calgui per tal de garantir que les obres d’art procedents del Monestir de Sixena, i que es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i al Museu de Lleida, romanguin en aquests museus de manera que continuïn formant part de les col·leccions inscrites dins del catàleg de patrimoni cultural català”.

Sentència judicial

La proposta de resolució arriba després que un jutjat d’Osca hagi condemnat el MNAC a restituir els frescos murals originaris de la sala capitular del Monestir de Sixena (Osca) al seu lloc d'origen.

El jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Osca ha desestimat el recurs que la Generalitat de Catalunya havia interposat contra el retorn de les obres d'art a Aragó. El mateix jutjat havia establert el 25 de juliol com a data límit per al trasllat provisional a Aragó de 97 obres situades al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal. La Generalitat també havia intentat paralitzar l'actuació mitjançant un incident d'execució presentat davant el Tribunal Constitucional, però aquest va ser desestimat.

Les obres de la discòrdia

El conflicte sobre els béns de Sixena afecta tres grups de peces diferents. Per una part hi ha les pintures del monestir aragonès, que van ser extretes del seu emplaçament original durant la guerra i que ara s'exposen al MNAC, dins l'espectacular col·lecció de pintures romàniques (la millor del món).

Per altra banda hi ha algunes peces que van ser cedides o venudes per les monges de Sixena al Museu de Lleida i a diferents institucions (algunes d'aquestes vendes s'han declarat il·legals). I fins i tot hi ha una polèmica que envolta un bressol d'argent que ara és en mans d'alguns particulars.

La qüestió bàsica és que el monestir de Sixena era Monument Nacional des del 1923, i que qualsevol venda de béns hauria d'haver estat declarada. El Govern aragonès al·lega que se li hauria d'haver donat la possibilitat d'adquirir prioritàriament aquestes peces.