El grup parlamentari d'ERC al Congrés ha registrat una proposició no de llei en què exigeix eliminar els títols nobiliaris, ja que els considera una "distinció classista" que va néixer en l'Edat Mitjana i és pròpia d'"etapes autoritàries".

En concret, la iniciativa d'Esquerra reclama "realitzar les modificacions legals oportunes a fi que l'Estat no reconegui distincions i títols nobiliaris" i que aquesta reforma comporti tant el no reconeixement dels vigents com el no atorgament de noves distincions i títols nobiliaris en el futur.

Els republicans expliquen que la distinció de títols nobiliaris va néixer "de privilegis establerts en l'Edat Mitjana" i va suposar la "legalització d'un sistema feudal, classista, en el qual per raons de naixement unes classes poderoses i ocioses vivien amb luxes a costa d'unes classes treballadores, explotades i submises".

"Legitimats i perpetuats" en la història

És per això que ERC lamenta que aquests títols hagin estat "legitimats, perpetuats i ampliats per successives legislacions al llarg de la història", i recorda que encara que la Segona República espanyola els va eliminar, el règim franquista els va tornar a recuperar.

"L'Estat democràtic i de dret actual no només ha reconegut la validesa dels títols nobiliaris i els seus mecanismes de successió, amb el consentiment del mateix Tribunal Constitucional a l'empara de la legislació franquista vigent, sinó que els ha legitimat novament i ha creat nous títols nobiliaris, fins i tot successoris", afegeix la proposició.

Segons l'opinió d'ERC, "l'Estat democràtic actual ha d'entroncar amb l'herència dels processos de democratització de 1812-20, 1873 i 1931, en detriment de l'herència de les etapes autoritàries, i en aquesta línia suprimir el reconeixement de les distincions classistes de la noblesa".