El conseller d'Afers Exteriors, Alfred Bosch, i el vicepresident del Parlament Josep Costa han fet una ofensiva diplomàtica als països nòrdics, concretament a Islàndia i Finlàndia.

Bosch s'ha entrevistat amb els membres de la comissió d'Afers Exteriors del Parlament islandès, a qui ha explicat la situació dels presos polítics catalans i la demanda d'autodeterminació de Catalunya. "Hem trobat una gran sensibilitat per la nostra defensa de la democràcia i les llibertats catalanes", ha indicat Bosch després de la trobada. Hi ha acudit acompanyat de la delegada del Govern als Països Nòrdics, Francesca Guardiola.

A la reunió hi han assistit membres de la majoria de l’arc parlamentari islandès; del Partit per la Independència, l'esquerra verda, l'Aliança Social-demòcrata, el Partit Pirata i el Partit Reformista. Els diputats islandesos han exposat la solidaritat amb la causa catalana, i han qüestionat l’ús de la violència per part de la policia espanyola en el referèndum de l'1 d’octubre. 

Bosch ha agraït l’interès dels diputats islandesos pel que està passant a Catalunya, i els ha emplaçat a seguir interessant-se per la qüestió i a fer una defensa activa dels drets humans i les llibertats polítiques i civils. Justament fa algunes setmanes el Parlament islandès va debatre una resolució sobre la violència policial de l’1 d’octubre, que s’ha traslladat per al debat a la comissió d’Afers Exteriors. 

Per la seva banda el vicepresident del Parlament Josep Costa s'ha reunit aquesta setmana amb diputats finlandesos i ha pronunciat una conferència a la Universitat de Hèlsinki. 

Costa s'ha reunit també amb el diputat Simon Elo, president del grup d’amistat finlandès-català, el primer grup d’amistat amb Catalunya que es va crear en un parlament estatal. El vicepresident ha explicat la situació política catalana, com va al seu entendre el judici contra els presos polítics i també ha denunciat "la vulneració de drets i llibertats que s’estan perpetrant a l’Estat espanyol".

Segons Costa, la societat finlandesa mostra suport i simpatia per la causa catalana, “més enllà del que els polítics poden o volen expressar en públic en un país que té una tradició de neutralitat en política exterior”. Costa també s'ha reunit amb el departament d’Afers Exteriors de l’Ajuntament de Hèlsinki.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat