Ofensiva d'ERC contra els toros. El grup dels republicans al Congrés dels Diputats ha presentat una proposició de llei orgànica i cinc proposicions no de llei per prohibir les subvencions públiques a les corrides de toros i a la cria d'aquests animals per part de l'Estat o qualsevol altra instància pública.

Les mesures legislatives que proposa ERC inclouen també la prohibició de totes les subvencions públiques per difondre i publicitar els espectacles taurins o les empreses privades relacionades amb el sector. A més, també es volen excloure de manera immediata, els criadors de braus de lidia de les ajudes de la Política Agrària Comuna (PAC) així com dels programes d’assistència de la Unió Europea, segons un comunicat de la formació independentista.

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha destacat que "amb nova configuració política al Congrés s’obre la possibilitat d’actuar en pro dels drets dels animals i acabar d’una vegada per totes amb les tortures als animals”. Tardà espera que Podemos se sumi a les demandes d'ERC en aquesta matèria.

A més, ha reclamat suprimir les curses de braus de la programació televisiva en horari infantil. "Cal incentivar la programació amb contingut educatius pels infants, que fomenti el respecte als animals i a la biodiversitat”, ha dit.

El diputat ha explicat que es tracta del fet que totes les despeses públiques que es derivin de l'organització d'aquests espectacles, com ara dispositius policials o controls sanitaris o veterinaris siguin assumits pels organitzadors de l’esdeveniment. Les subvencions públiques a les curses de braus han estat qüestionades per institucions com el Parlament Europeu, amb l’esmena 1.437 al projecte dels pressupostos de la UE pel 2016.

Les proposicions d'ERC proposen també excloure la tauromàquia de l’organigrama del Ministeri de Cultura, que deixi de formar part de la Comissió Consultiva Nacional d'Afers Taurins, derogar la Llei 18/2013, de 12 de novembre, que reconeixia la tauromàquia com a patrimoni cultural, i revisar les definicions relacionades amb tauromàquia i cursa de braus al diccionari de la RAE. A més, proposa suprimir la categoria de treballadors taurins del règim especial de jubilació anticipada per raó de grup o activitat professional.

Tal i com ja succeeix a Catalunya o a les Illes Canàries, ERC planteja prohibir la tortura i la mort dels animals, i realitzar les modificacions legals per prohibir la participació de cavalls en les curses de braus i complir l’article 3 de la Directiva 98/58/CUE, de 20 de juliol de 1998 relativa a la protecció dels animals en explotacions ramaderes, així com excloure el polèmic torneig del Toro de la Vega com a festa d'Interès Turístic Nacional.