La situació del sistema sanitari davant la segona onada de la Covid-19 es va agreujant. Tot i que no hi ha la saturació del mes de març, el Govern admet que "la situació és compromesa per al sistema sanitari". Segons ha pogut saber ElNacional.cat, hi ha "un augment generalitzat a tot el territori dels ingressos en hospitalització convencional i a les unitats de cures intensives i una ocupació global de llits crítics que supera el 30% en cinc de les vuit regions sanitàries". 

Les dades formen part de la justificació de les mesures aprovades ahir i que avui s'han remès al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè les autoritzi. El document, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, argumenta que "la situació epidemiològica a Catalunya, paral·lela a la dels països del seu entorn territorial, denota l’abandonament de la situació d’estabilitat". Exposa que l'aparició de nous contagis i la velocitat de propagació de la pandèmia ha iniciat "un procés d’increment d’aquests indicadors, així com de l’impacte de la pandèmia en el teixit assistencial" si es compara amb la tendència que hi havia els darrers mesos. Més casos i una propagació de contagis més ràpida que podrien posar en dificultats el sistema sanitari de nou.

Coronavirus mobil UCI Hospital Clinic Sergi Alcazar 07

UCI de l'Hospital Clínic de Barcelona / Sergi Alcàzar

Virus ràpid, estabilització lenta

La situació real al detall que no va exposar ahir el Govern, però que és el pal de paller de les mesures que han d'entrar en vigor avui a la mitjanit, es basa en el creixement de la propagació del virus. Segons l'escrit que s'ha traslladat al TSJC, "la situació a Catalunya indica que actualment hi ha moltes zones arreu de tot el territori que presenten brots complexos i que s’ha intensificat de manera clara i progressiva la transmissió comunitària de la Covid-19 a tot Catalunya, amb una taxa d'incidència acumulada que es troba per sobre dels 250 casos per 100.000 habitants els darrers 14 dies". 

El que tampoc va dir ahir el Govern, però que avui ja va prenent forma, és que les mesures dràstiques que afecten sobretot el món de la restauració es podrien allargar més de 15 dies. Avui ja ho ha apuntat la consellera de Salut, Alba Vergés. Està tot previst. El Procicat preveu demanar una pròrroga al TSJC si la situació no s'estabilitza.

L'informe detalla que l'evolució del virus en el conjunt de Catalunya i del seu impacte en la capacitat del sistema sanitari mostra la situació complexa dels darrers 15 dies, però en especial de la darrera setmana i argumenta que les mesures actuals no són suficients. 

El Govern demana al TSJC l'autorització de la implantació de les mesures "més estrictes, que afavoreixin la reducció de les interaccions socials, tant en espais públics com privats, i la restricció de la mobilitat amb l’objectiu d’intentar controlar la corba de contagis, aplanar-la i intentar evitar que, en cas contrari, s’hagin d’adoptar mesures més limitadores dels drets de les persones i de més impacte social i econòmic per al conjunt de la població, com seria haver d'acordar el confinament, total o parcial".