Iñaki Rivera, membre de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona, ha manifestat al programa Catalunya nit que legalment la conselleria de Justícia, dirigida per Ester Capella, podria concedir un permís de gairebé dos dies perquè Oriol Junqueras fos present dilluns al plenari del Parlament Europeu a Estrasburg.

"Malgrat la decisió del Tribunal Suprem, l'article 47.1 de la llei penitenciària permetria a la conselleria de Justícia concedir a Junqueras un permís de sortida del país, sense autorització judicial, per un termini inferior a quaranta-vuit hores", ha recordat Rivera.

Segons Rivera, el Tribunal Suprem espanyol no està "per criticar" les decisions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, sinó per acatar-les perquè és un tribunal internacional. Tot i això ha donat per fet que ara ha fixat una doctrina restrictiva que difícilment modificarà.

La conselleria ha confirmat aquesta tarda que només concedia el segon grau als presos polítics, cosa que ha provocat la queixa del conseller Jordi Turull.